Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek v kapeli Radia Ognjišče (foto: ARO)
Nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek v kapeli Radia Ognjišče

VIDEO: Mašo lahko daruje samo duhovnik!

Cerkev na Slovenskem | 24.03.2010, 12:57

V dopoldanskih nagovorih četrtega dne radijskega misijona nas je spodbujal mariborski nadškof pomočnik Marjan Turnšek. Temi, ki nam ju je predstavil pa sta govorili o Apostolskem značaju sv. maše in o tem, da brez duhovnika ni evharistije.

Mariborski nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek je v začetku poudaril kako slovenski jezik čudovito imenuje duhovnika „mašnik“. S tem postavlja v središče njegovega služenja občestvu vernikov obhajanje svete maše. In s tem dobi duhovnik kot služabnik bogoslužja osrednje in nenadomestljivo mesto.

Duhovnik ima, prav tako kot evharistija, apostolski značaj. To pomeni, da sega povezanost maše in duhovnika vse tja do Kristusa in njegove prve daritve, pri kateri je izrekel: „To delajte v moj spomin!“ Zato Cerkve brez evharistije ni in šele s hrano evharistije, lahko zaživi duhovno telo Cerkve.

Dr. Turnšek je poudaril, da imajo besede, ki jih duhovnik izreče pri posvetitvi, moč Božjega delovanja. To pomeni, da jih duhovnik izgovarja v imenu Jezusove besede. Duhovnika tako ne pooblasti ali izvoli župnijsko občestvo, ampak mu to moč daje Kristus pri posvečenju v duhovnika.

Vendar pa je duhovnik v župniji neobhodno potreben, če le ta želi veljavno obhajati evharistično daritev. Duhovnik je tako tudi dar!

V tej luči lahko začutimo kako velika je katastrofa v tistih župnijah, kjer so izgubili posvečenega duhovnika. Janez Marija Vianney, zavetnik duhovnikov, nam v letu duhovništva in duhovnikov prihaja naproti z mislijo, ki pravi: „Če ne bi imeli duhovnika, ne bi imeli Gospoda navzočega v evharistiji!“ In to je za duhovno rast župnijskega občestva veliko obubožanje.

Še ena misel, ki nam lahko pokaže, kako večplastna je duhovnikova vloga pri sv. maši. Tam mašnik opravlja trojno vlogo. Neke stvari naredi v lastnem imenu. Naprimer umije si roke in prosi odpuščanja in očiščenje. Druge stvari naredi v imenu ljudi, se pravi občestva. Sem sodijo prošnje, molitveni namen in podobno. Končno pa pri maši duhovnik deluje tudi v Kristusovem imenu. To pomeni, da mu na nek način posodi svoje roke, glas, osebo, da se po njem kruh in vino spremenita v Jezusovo telo in kri.

Nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek v kapeli Radia Ognjišče
Nadškof pomočnik dr. Marjan Turnšek v kapeli Radia Ognjišče © ARO

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.