Mirjam Judež
Mirjam Judež skrbi, da nekatere zanimive oddaje lahko tudi preberete.
Brezbrižnost je širok pojem, ki se lahko hitro razraste v tkiva družbe. Sredi januarja bo zaživel program: Stop, brezbrižnost! Več o njem sta povedali s. Barbara Poredoš in sodelavka Zavoda Dominika Ema Kregar. Z njima se je pogovarjal Blaž Lesnik, ki ju je najprej pobaral po vtisih novoletnega srečanja mladih iz vse Evrope. S. Barbara: »Srečanje ni samo enkraten dogodek, je proces, ki še živi. Gostile smo skupinico deklet s Poljske in Zamejske Slovenije. Je dogajanje, gibanje Sv. Duha, ki je zelo živo, še deluje v mladih in v nas, gostiteljih, v skupnosti. Dekleta so živela skupaj z našimi študentkami v študentskem domu, kjer so jih naše študentke lepo gostile. Gre za sinodalno pot, poživitev.« Ema pa dodala: »Gostiteljstvo je predvsem nas, gostitelje, obogatilo. »Posvojila« sem ljudi, kar 10 smo jih sprejeli, ki so prišli k meni. Bili smo velika slovanska družina: Poljaki, Čehi in Ukrajinci. Ugotovili smo, da imamo eno skupno besedo: žaba. :)
Gotovo si nekaj pozornosti zasluži tudi drugouvrščena na šovu Slovenija ima talent mlada 17-letna virtuozinja na harmoniki Špela Šemrl, ki je lahko mladim zgled, kaj vse se zmore, če se hoče. Po razglasitvi rezultatov prizna, da je bilo malo grenkega priokusa, a vseeno se veseli z zmagovalcem Domnom Kljunom. Ste ujeli pogovor z njo v radijskem programu, ki ga je posnela Maja Morela?
Veseli in počaščeni smo, da se je vabilu na pogovor odzval eden najbolj priljubljenih televizijskih osebnosti pri nas, ki je nacionalni televiziji zvest že več kot 30 let. Naš gost je bil Mario Galunič. Bil je prvi, ki nam je predstavil šov, v katerem smo spoznavali pevske talente, mnogi med njimi so danes prave zvezde. Sodeloval je pri več kot desetih različnih oddajah, vodil skoraj trideset festivalov, trenutno pa je tisti, ki modrim glavam zastavlja vprašanja v kvizu Joker. Kdor ga pozna, pravi, da je prijazen in dobronameren tudi za kamero, dober prijatelj, pri svojem delu pa profesionalec in pol. Z njim se je pogovarjal Jure Sešek.
V Svetovalnici smo si dan pred tradicionalnim slovenskim zajtrkom privoščili kruh za zajtrk, ki nas bo popeljal v super dan. Tak je namreč letošnji slogan, ki kruhu kot temeljni sestavini zajtrka posveča posebno pozornost. Kako se je včasih peklo in kaj je v postopku priprave kruha ključno, da je kruh lažje prebavljiv? Z nami je bil mojster peke kruha Jože Senegačnik, ki nas je razvadil, da radia nikdar ne obišče praznih rok. S seboj vedno prinese sveže spečen dišeč kruh. Tokrat čebulnega, z dodatkom ocvrte (kupljene) čebule in provansalskih zelišč. Z njim se je pogovarjal Blaž Lesnik, ki se občasno tudi sam loti peke kruha.
V pogovoru smo se ozrli proti koncu leta, ko se bo v Ljubljani od 28. decembra do 1. januarja odvilo že 46. evropsko taizejsko srečanje mladih. Organizatorji vabijo vse, ne le Ljubljančane, da se pridružite srečanju. Še posebej toplo pa bi koordinatorji povabili Ljubljančane in okoličane, da v času srečanja dvema romarjema odstopijo 4 m2 svojega doma, jima ponudijo skromen zajtrk in novoletno kosilo. Naša sogovornika sta bila Tilen Čebulj in Eva Jocif iz Katoliške mladine. Z njima se je pogovarjal Blaž Lesnik.