Petra StoparPetra Stopar
Dr. Roman Globokar (foto: Rok Mihevc)
Dr. Roman Globokar | (foto: Rok Mihevc)

»Ker je življenje šlo v napačno smer, je bilo treba iskati nove odgovore.«

Za življenje | 01.02.2021, 09:38 Mateja Feltrin Novljan

Letos se nam je v ciklu oddaj Za življenje pridružil moralni teolog doc. dr. Roman Globokar. Pred tremi leti je službo direktorja Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani zamenjal s službo Predstojnika Katedre za moralno teologijo in profesorja na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Razmere, v katerih smo, so vse prej kot običajne, zato smo v oddaji razmišljali, kako kljub temu ohraniti mir in optimizem. Ni potrebno, da si dopovedujemo, da zmoremo vse, pomembno je, da si upamo priznati, da smo šibki in se v tej stiski obrniti na Gospoda in ga prositi, naj nam pokaže pravo pot. Medtem ko bijemo boj z virusom, se širi tudi virus sovražnosti, ki se bohoti na spletu, predvsem v socialnih omrežjih. Je res, da lahko v imenu svobode govora lahko rečemo vse? Ne, v imenu nobene svobode ne smemo jemati dostojanstva drugi osebi. Prisluhnite oddaji in preberite še nekaj poudarkov sobotne oddaje Za življenje.

Spoznanje lastnih meja vodi v dialog z Bogom

Čas trenutne krize vsak preživlja na svoj način. Veliko družin se je v tem času še bolj povezalo, po drugi strani pa žal nekaterim otrokom predstavlja najbolj varen prostor prav šola, ki zdaj že od oktobra 2021 poteka na daljavo. Tudi mladostniki zelo pogrešajo družbo, zato je Roman Globokar opogumil vse starše: »Mlad človek potrebuje nek odmik, to je del normalnega razvoja in zato je to treba razumeti. Starši naj se ne obremenjujejo preveč, če nek mladostnik zavrača njihovo navzočnost, željo po pogovoru, s tem ni nič narobe, to je del odraščanja.« V času krize je pomembno, da se ne bojimo priznati svoje ranljivosti, poudarja Roman Globokar: »Ni si potrebno govoriti: močan sem, zmorem, vse bom naredil, lahko si rečem: težko je, strah me je, ne vem, kako bo šlo naprej. Kot veren človek pa lahko rečem, Gospod ti mi pomagaj, ti mi daj mi moč, pokaži, na koga naj se obrnem. Spoznanje lastnih meja ne vodi nujno v obup, ampak v dialog z Bogom, s soljudmi in to je tudi povabilu vsakemu, da se ne boji.« Vsaka kriza ponovno uči, da se zavem, da nisem sam sebi zadosti, da ni vse odvisno samo do mene, da se upam odpreti in drugemu pokazati svojo ranljivost, da nekomu povem: težko mi je, strah me je.

Zadnji trenutek bo dober

V nadaljevanju je Roman Globokar spomnil na Lukov evangelij, ki smo ga brali v adventu. V 21. poglavju piše, da se bodo začele dogajati hude stvari na zemlji: »Ko se bo to začelo dogajati, se vzravnajte in vzdignite glave, kajti vaša odkupitev se približuje, Lk 21, 28« Vzravnati se pomeni: ne obupuj. »Ne obupuj! Ne gre za to, da bi rekli, da ni težko, da nismo utrujeni, a gre za temeljno držo vere, da je Bog tisti, ki vse vodi, da bo konec dober. Ta trenutek ni zadnji trenutek, zadnji trenutek bo dober,« je povedal Roman Globokar in spomnil na pomemben podatek: »Najbolj iskan verz Svetega pisma v letu 2020 na internetu je bil Iz 41,10: Ne boj se, ker sem jaz s teboj. Ljubezen premaguje strah in nam daje pogum! (prim. 1 Jn 4,18)«

Poiskati bo treba pravo smer

»Kriza priplavi na dan probleme, ki jih mogoče, ko rutina vsakdanjega življenja teče, niti ne vidimo. Sedaj smo opazili, da družba teži k individualizmu, čedalje manj je solidarnosti, skupne povezanosti, soodgovornosti, občutljivosti do drugega. Družba je usmerjena v materializem, manj k duhovnim vrednotam in spraševanju o smislu življenja. Znotraj kriz se vedno rojevajo novi odgovori. Zanimivo je, da je etika že v antiki odgovor na krizo v atenskem polisu. Aristotel, ki je prvi napisal Etiko, je postavil temelje tej novi disciplini. Etika je tisti način življenja, ki omogoča posamezniku polni razvoj in hkrati pravične odnose v družbi. Etika išče neko ravnovesje med dobrim posameznikom in pravičnimi odnosi v družbi, ker je življenje šlo v napačno smer, je bilo treba iskati nove odgovore« je poudaril dr. Roman Globokar. Tudi papež Frančišek ves čas opozarja, da bomo lahko iz te krize izšli bolj solidarni, boljši ali pa bomo postali še bolj materialistična družba. Zagotovo je pred nami izziv, da bomo iskali nove pote in začeli hoditi v bolj pravo smer.

 

Za življenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.