Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Šolski jubilej v Argentini II.

26.11.2009, 23:24 Matjaž Merljak

Šestdeset let neprekinjenega dela, truda, žrtvovanja, Baragove šole so praznovali v Slovenski vasi v soboto, 24. oktobra. Po uvodnih pozdravih in sprejemu slovenske in argentinske zastave ter petjem obeh himen so ob spomeniku škofa Barage odkrili in blagoslovili spominsko ploščo, ki jo je Društvo Slovenska vas podarilo šoli ob obletnici. Poklonilne besede je izrekel predsednik Doma, Vinko Glinšek, nakar je Jaka Barle blagoslovil ploščo. Otroci pa so zapeli Pesem Friderik Baraga.

Program se je nadaljeval v ospredju dvorane. Najprej je spregovorila voditeljica šole Luciana Servin Čeč. Sledili so pozdravi in čestitke. Zaključek tega dela je bil slavnostni govor, ki ga je naslovil nekdanji učenec, učitelj in voditelj šole, prof. Franci Sušnik.

Nato smo imeli priložnost, da smo se poveselili. Kako drugače, kot s plesom in petjem! Otroci Baragove šole so pod vodstvom Helene Cerar Rot in Borisa Rota pokazali, da živi veselje tudi v njih. Prikupno, ljubeče, ganljivo so predstavili posamezne točke slovenske folklore, zagotovilo nadaljnje prisotnosti slovenskih tradicij v Lanusu.

Sledila so priznanja in izrazi hvaležnosti. Zato so prisotni izrekli iskreno hvaležnost Janezu Petku, ki je z duhovniško zavzetostjo spremljal in vodil duhovno rast otrok s pozornostjo, z nasveti in iskrenimi mislimi neutrudnih 45 let. Sledilo je priznanje ustanovitelju in prvemu učitelju. Martin Mizerít je zaoral ledino in globoko zaznamoval šolski tečaj v Slovenski vasi. V njegovem imenu je priznanje sprejel sin Tone. Sledil je prizor'Pogovor', ki so ga napisali po resničnem dogodku in po poeziji, katere avtor je bil pokojni 'Ine'. V njen nastopajo Mizerit, tedanji katehet in ustanovitelj Slovenske vasi Janez Hladnik in učenci šole.

Praznovanje jubileja Baragove šole
Praznovanje jubileja Baragove šole © Svobodna Slovenija

Na vrsti je bil poklon naslednji voditeljici in učiteljici Zdenki Virant Jan, ki je posebej za to priložnost prišla iz daljnih Bariloč. A 'gospodična Zdenka' ni bila samo voditeljica. Ustanovila in vodila je pevski zbor Zarja, ki je celo izdal lastne plošče. Nekdanje članice zborčka so zapele nekaj pesmi. Še drugi spomini so se obudili, saj je v teku časa mnogo otrok pokazalo veliko veselja za petje, zato se je ustanovil otroški pevski zbor Lanuški slavčki, ki je posnel tri plošče. Pesem se je porajala tudi ob pevsko-glasbenih festivalih. V spomin nanje je zapela skupina Koprivnikar-Rozina.

V tem spoju poklonov in nastopov sta svoje priznanja prejela še dva nekdanja voditelja prof. Franci Sušnik in Mirijam Goljevšček Barle. Sledil je nastop rock skupine EQE. Tudi njeni člani so nekdanji učenci šole. Priznanje je nato prejela nekdanja učenka, učiteljica in voditeljica Olga Sladič Fink. Skupaj z njo je leta 1998 vodila šolo tudi Ivanka Draksler Zabukovec.

Kako topel in prisrčen trenutek je sledil. Nastopili so sedanji otroci šole, vsi v svečanih majicah s podobo škofa Barage in napisom šole. Ljubko in lepo so nam zapeli posebej napisani in uglasbeni pesmi Baragova šola, šola naša, in Naša šola je zaklad. Končno je priznanje prejela še sedanja voditeljica Luciana Servin Čeč, ki se je s toplimi besedami zahvalila vsem sodelavcem, staršem in otrokom. Iz rok veleposlanika je prejela posebno priznanje, ki ga je šoli podelil Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sledil je skupen nastop sedanjih učiteljic. Zaključni aplavz je vse navzoče predramil iz ganjenosti. Po koncu je bila še pogostitev, razgovor, obujanje spominov, pozdravi sošolcev in prijateljev, ki se že dolgo niso videli. Objemi tistih, ki so se ganjeni zavedali, koliko truda so vložili v šolo, in kolikšna nagrada v spoznanju, da se je splačalo, da je seme obrodilo in da je bilo vse po božji volji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...