Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Kako se povezujemo in bi se želeli povezovati

17.12.2009, 07:02 Matjaž Merljak

Rojaki v Belgiji so leta 1960 ustanovili Slovensko katoliško kulturno društvo Anton Martin Slomšek. Njegov predsednik, Stani Revinšek, pravi, da se želijo še naprej povezovati s Slovenijo, saj je povezovanje bistveno za obstoj rojakov.

Že po prvi svetovni vojni so ljudje šli v rudnike. Kmalu so se zbirali pri bogoslužju, najprej pri Flamcih, nato so ustanovili prvo jugoslovansko podporno društvo svete Barbare, ki je od leta 1928 do leta 1945 skrbelo za socialno zavarovanje Slovencev. Med seboj so se finančno in moralno podpirali. Iz tega je izšel pevski zbor in tudi šola. Po drugi svetovni vojni je prišla nova imigracija, politični begunci, ki so imeli druge ideje. Nastalo je novo društvo Slovensko kulturno društvo Anton Martin Slomšek. Za cilje so imeli gojiti slovensko narodno in cerkveno pesem, skrbeti za družabno življenje, vzgajati slovenski naraščaj ... negovati stike s flamskim prebivalstvom in podpirati slovenskega župnika. Tako so delovali od leta 1960. Pevski zbor deluje še naprej, pevci pa se vozijo iz vse Belgije. Imajo tri društva in to ni problem. Srečujejo se eden pri drugem in vsak vzdržuje svoje cilje: eni kulturo, drugi klub, tretji dvorano. Mladina se je asimilirala in intergrirala v družbo.

Slovenska misija v Maasmechelnu
Slovenska misija v Maasmechelnu © Matjaž Merljak
Cilji za naprej.
Želijo obdržati kar imajo in izboljšati stike z vsem svetom. K njim redno prihajajo kulturne skupine iz Slovenije. Domačo občino so prepričali, da se da povezovati s Slovenijo. Pobratenje s Škofjo Loko je njihove stike razširilo.

Slovenci so ena od 58-ih različnih narodnosti. V občini živi 37 tisoč ljudi, od teh je 18 tisoč Italijanov, 4 tisoč Turkov, 2 tisoč Maročanov, slovenskih družin je 250. So pa najbolj dejavni. Iz Bruslja jih redno obiskuje mons. Janez Pucelj.

Stani Revinšek je izrekel poziv drugim društvom, naj se povežejo med seboj, "skušajte pridobiti mladino in dajte članom čim več za brati. Kar je bilo v preteklosti, je bilo, ne gre pozabiti. Ne glejmo, kaj bo Slovenija za nas naredila, glejmo raje, kaj lahko mi naredimo za Slovenijo in slovenstvo. Idej je dovolj, treba se je združiti. Podajmo si roke, da bomo bolje sodelovali."

Stani Revinšek
Stani Revinšek © Matjaž Merljak
Stani Revinšek je predstavnik tretjega rodu Slovencev, ki so odšli na delo v belgijske rudnike. Že vrsto let je predsednik Slovenskega kulturnega društva Anton Martin Slomšek, čigar cilj je ohranjati med slovenskimi izseljenci, kar jim je bilo posredovano od prednikov in kar jim je sveto, ter to prenašati na potomce, da ne bodo pozabili, od kod izvirajo njihove korenine. V sklopu kulturnega društva delujeta istoimenski moški in mešani zbor, ki koncertirata po vsej Belgiji ter sosednih državah.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.