Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Novice iz Clevelanda

06.12.2009, 11:45 Matjaž Merljak

Kulturni večer s Tonetom Kuntnerjem, jesenski koncert Glasbene matice, prva obletnica Slovensko-Ameriških časov, blagoslovljene nove orgle ... to je le nekaj dogodkov pestrega dogajanja v Clevelandu, o katerem poroča Tone Ovsenik.

Malokdaj se pojavi med rojaki v Clevelandu večer poezije. Tak večer smo doživeli v četrtek, 19. novembra, ko nas je obiskal gledališki igralec, pisatelj in poet, Tone Kuntner. Gospod Kuntner je, pod pokroviteljstvom pisarne Generalnega konzula Republike Slovenije v Clevelandu, Jureta Žmavca in Slovenskega muzeja in arhiva, razveselil okrog petdeset navzočih z svojimi poezijami. V prostorih muzeja in arhiva, ki domuje v stavbi Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji, je navzoče lepo pozdravil konzul Jure Žmavc in nato predal besedo Tonetu Kuntnerju. Predstavil je svojo novo pesniško zbirko v knjigi, Moj svet in iz nje recitiral vrsto pesmi. Z svojim recitiranjem je povzročil tako tišino, da bi slišal miš, če bi tekla po preprogi. Po vsaki pesmi je bil nagrajen z velikim aplavzom. Vsako pesnitev posebej je v angleškem prevodu prebrala rojakinja Ivanka Yuko za vse, ki slovenščine ne obvladajo natanko. Tudi Kuntnerjeva knjiga, Moj svet, nosi prevode vseh poezij. Po končanem programu je sledila zakuska in prijateljski pogovor z avtorjem. Med tem sem spregovoril z gospodom Kuntnerjem in mi je, po mojih opravičilih glede števila navzočih, zaupal, da je za poezijo to kar lepo število obiskovalcev. V svoji prijaznosti je tudi posnel eno od svojih recitacij za sobotno radijsko Slovensko uro, ki jo urejam ob sobotnih večerih v Clevelandu.

V soboto, 21. novembra, je v Slovenskem narodnem domu priredil svoj jesenski koncert mešani pevski zbor Glasbena matica, eden od najstarejših zborov med nami. Tema večera je bila radost, saj so večer naslovili »Veselje«. Začelo se je z pokušanjem vina in džezovski glasbi tria z pevko Andrejo Anelli. Ob 18:30 je stopil na oder pevski zbor z svojim programom. Vmes so pa kot gostje večera tudi nastopili člani moškega zbora Fantje na vasi pod vodstvom Janeza Sršena. Po koncertu je sledila prosta zabava z plesom.

Na Nedeljo Kristusa Kralja so se pri sveti maši v cerkvi svetega Vida zbrali člani KSKJ društva Kristusa Kralja številka 226 ob godu in po maši so se preselili v dvorano in počastili svoje »zlate« člane, namreč ti so člani tega društva že petdeset let. Vsem slavljencem čestitke!

Župnija Marije Vnebovzete je v nedeljo, 22. novembra, imela svoj jesenski festival. Vse se je začelo z takozvano polka mašo ob dvanajstih in nato se je vse preselilo v dvorano, kjer je bilo dosti hrane, pijače in dobre volje. V teku popoldneva so izžrebali okoli sto puranov, ki pa so teknili na Zahvalni dan. Obisk tega festivala v dvorani je bil zelo številčen in vesel je bil župnik Janez Kumše nad svojimi župljani, ki zvesto podpirajo njegova prizadevanja.

V četrtek, 26. novembra, smo praznovali, Thanksgiving Day, Zahvalni dan. Maše so se darovale v obeh cerkvah ob 9:00, da smo se zahvalili Vsemogočnemu za vse dobrote. Zvečer se je pa v mestu pričel tradicionalni večer polke z radijcem Tonyjem Petkovškom. Več kot dvajset različnih slovensko-ameriških ansamblov se je zvrstilo na odru od četrtkovega večera do sobote zvečer.

Clevelandska nova publikacija, Slovenski Ameriški Časi, te dni slavi prvo obletnico. Prva izdaja tega časopisa, namreč mesečnika, je izšla prav pred letom dni in se je med tem časom že kar dobro uveljavila med rojaki, ne samo v Clevelandu, ima tudi naročnike po vseh zveznih državah ter drugod po svetu.

Tone Ovsenik
Tone Ovsenik © Matjaž Merljak
Bilo je pa slovesno preteklo nedeljo v cerkvi Svetega Vida, ko je župnija blagoslovila prenovljene cerkvene orgle. Orgle, ki so stare že 77 let, so bile v zadnjih mesecih temeljito prenovljene. Vsefarno mašo je daroval župnik Jože Božnar ob somaševanju dveh duhovnikov, Cimpermana in Perkoviča. Župnik je to priliko izkoristil in se tudi zahvalili obem pevskim zborom, ki vsa leta sodelujeta pri svetih daritvah. Med nagovorom se je tudi zahvalil župljanom za vso finančno podporo, saj, čeprav visokim stroškom, skoraj 400 tisoč dolarjev, je dolg že poravnan. Po maši je pred oltar povabil zastopnike in organiste, ter jim podaril priznanje. Verniki so pa zastopnikom: Martini Jakomin, Joanne Strauss, Franku Coffeltu in Janezu Sršenu podarili burni aplavz za dolga leta lepega prepevanja in lepšanja cerkvenih obredov.

V župnijski dvorani Marije Vnebovzete je vodstvo župnije to nedeljo postreglo vernikom zajtrk z palačinkami, ki pa je kakor to pot, vedno dobro obiskan.

Clevelandska škofija je uvedla nove postopke glede pregleda finančnih stanj v župnijah. Ti pregledi bodo sedaj vsako tretje leto, ne bolj poredko, kot je veljalo do sedaj. V svetoviški župniji bo to potekalo v ponedeljek, 15. decembra. Sodeč po zadnjih pregledih, ne bo težav, saj je škofija po zadnjem pregledu pred leti čestitala župniji za ugledno vodstvo.

Predno se poslovim pa se tople čestitke vodstvu in osebju Radia Ognjišče ob 15. obletnici uspešnega delovanja. Hvala Vam za plodovito delo rojakom doma in povezovanje nas ki živimo po svetu. Naj Vam Dobri Gospod poplača.

Za Radio Ognjišče Tone Ovsenik iz Clevelanda
Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...