Matjaž Merljak
Marko Zupan
Petra Stopar
Praznovanje Kristusa kralja v Buenos Airesu (foto: Zedinjena Slovenija)
Praznovanje Kristusa kralja v Buenos Airesu

Nedelja Kristusa kralja

07.12.2009, 11:17 Matjaž Merljak

Iz uredništva tednika Svobodna Slovenija nam tokrat najprej poročajo o slovesnosti praznika Kristusa Kralja. V Buenos Airesu so se 22. novembra spomnili tudi 50-letnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana, ki je bil izgnan iz rodne domovine. Odložil je težo križa in odšel po plačilo.

Zbrali smo se v cerkvi Marije Pomagaj k sveti maši, ki jo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev v Argentini dr. Jure Rode. Somaševala sta pater dr. Alojzij Kukavica in msgr. France Urbanija. Med mašo je pel dekliški pevski zbor Milina s Pristave pod vodstvom prof. Marjane Jelenc Petrocco. Na orglah jih je spremljala Anka Savelli Gaser. Pri pridigi se je dr. Rode ob razlagi beril in evangelija spomnil škofa dr. Gregorija Rožmana. Ob preroku Danijelu je zatrdil, da je Kristusovo kraljestvo neuničljivo, da je samo Bog končni Gospodar. Propadli sta komunistična Rusija in Jugoslavija, zrušila sta se Tretji Rajh in fašistična Italija. Škof Rožman je svaril pred komunizmom, zato so ga obsodili, končno pa bo zmagala resnica. Po petdesetih letih se ga tudi v Sloveniji spominjajo. Ob koncu maše se je dr. Rode zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravah in izvedbi proslave.

Po maši je bila v dvorani škofa Rožmana igra Andražev norček. Zgodovinsko dramo v treh dejanjih je napisal Miha Gaser, ki je tudi režiral. Napisana je v spomin vsem nedolžnim žrtvam nečloveškega postopanja med in po drugi svetovni vojni. Po končani predstavi se je v imenu odbora Slovenske hiše nastopajočim in sodelavcem zahvalil Janez Jelenc.

Globoko pretreseni smo odšli domov v zavesti, da je križ ne le znamenje trpljenja, ampak tudi odrešenja.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...