Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko
Praznovanje Kristusa kralja v Buenos Airesu (foto: Zedinjena Slovenija)
Praznovanje Kristusa kralja v Buenos Airesu

Nedelja Kristusa kralja

07.12.2009, 11:17 Matjaž Merljak

Iz uredništva tednika Svobodna Slovenija nam tokrat najprej poročajo o slovesnosti praznika Kristusa Kralja. V Buenos Airesu so se 22. novembra spomnili tudi 50-letnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana, ki je bil izgnan iz rodne domovine. Odložil je težo križa in odšel po plačilo.

Zbrali smo se v cerkvi Marije Pomagaj k sveti maši, ki jo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev v Argentini dr. Jure Rode. Somaševala sta pater dr. Alojzij Kukavica in msgr. France Urbanija. Med mašo je pel dekliški pevski zbor Milina s Pristave pod vodstvom prof. Marjane Jelenc Petrocco. Na orglah jih je spremljala Anka Savelli Gaser. Pri pridigi se je dr. Rode ob razlagi beril in evangelija spomnil škofa dr. Gregorija Rožmana. Ob preroku Danijelu je zatrdil, da je Kristusovo kraljestvo neuničljivo, da je samo Bog končni Gospodar. Propadli sta komunistična Rusija in Jugoslavija, zrušila sta se Tretji Rajh in fašistična Italija. Škof Rožman je svaril pred komunizmom, zato so ga obsodili, končno pa bo zmagala resnica. Po petdesetih letih se ga tudi v Sloveniji spominjajo. Ob koncu maše se je dr. Rode zahvalil vsem, ki so sodelovali pri pripravah in izvedbi proslave.

Po maši je bila v dvorani škofa Rožmana igra Andražev norček. Zgodovinsko dramo v treh dejanjih je napisal Miha Gaser, ki je tudi režiral. Napisana je v spomin vsem nedolžnim žrtvam nečloveškega postopanja med in po drugi svetovni vojni. Po končani predstavi se je v imenu odbora Slovenske hiše nastopajočim in sodelavcem zahvalil Janez Jelenc.

Globoko pretreseni smo odšli domov v zavesti, da je križ ne le znamenje trpljenja, ampak tudi odrešenja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...