Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Helena KrižnikHelena Križnik
Temeljni postopki oživljanja, prva pomoč (foto: Boštjan Podlogar/STA)
Temeljni postopki oživljanja, prva pomoč | (foto: Boštjan Podlogar/STA)

Več kot polovica srčnih zastojev se zgodi doma

Slovenija | 16.10.2024, 10:54 Petra Stopar

Rdeči križ Slovenije je v mesecu prve pomoči, ki se bo sklenil z današnjim svetovnim dnem oživljanja, opozarjal na pomen dostopnosti znanja in veščin prve pomoči ne glede na starost. Med izvajanjem več delavnic so opazili, da si ljudje vseh generacij želijo poznati vsaj osnove temeljnih postopkov oživljanja.

Po podatkih Zdravstvenega doma Ljubljana več kot 1500 oseb na leto doživi srčni zastoj, od tega se 60 odstotkov srčnih zastojev zgodi doma. Pri reševanju oseb, ki doživijo srčni zastoj, lahko največ prispevajo očividci, ki znajo pravilno ukrepati v prvih petih minutah, so opozorili v zavodu. "V prvih kritičnih minutah so očividci pogosto edini prisotni, zato je njihovo hitro in pravilno ukrepanje ključno za preživetje osebe, ki je doživela srčni zastoj," so poudarili.

V okviru svetovnega dneva oživljanja po Sloveniji več dogodkov

V Splošni bolnišnici Jesenice med 9. in 12. uro s študenti Fakultete za zdravstvo Angele Boškin prikazujejo temeljne postopke oživljanja. Praktični prikaz oživljanja odraslega in otroka bodo v organizaciji Sekcije reševalcev v zdravstvu opravili tudi v preddverju dvorane državnega sveta. Poleg tega bodo demonstrirali uporabo defibrilatorja AED. V ljubljanskem zdravstvenem domu pa bodo z Zavodom Varna pot ob 12.30. uri prikazali temeljne postopke oživljanja in prvo pomoč ob simulaciji prometne nesreče.

Reševalec Primož Velikonja o tem, zakaj je dobro, da vsak pozna temeljne postopke oživljanja

"Največ srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju in možganske celice odmirajo zelo hitro, zato je ključna prepoznava srčnega zastoja in ko to enkrat spoznamo, čim prej začnemo s stisi prsnega koša. Če imamo zraven še defibrilator, je krasno, ampak stisi prsnega koša so tisti, ki so odločilni v prvih minutah," je v pogovoru za naš radio povedal vodja reševalcev v Zdravstvenem domu Kočevje in predavatelj prve pomoči Primož Velikonja. Tudi v Kočevju bo ob 18.00 prikaz prepoznave srčnega zastoja, nudenja temeljnjih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja. Več o tem, kako pravilno začeti oživljati, pa v posnetkih pogovorov.

Slovenija
Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA) Predsednik vlade Robert Golob (photo: STA)

TVS: Policija ovadila premierja Goloba

Policija, ki je preverjala trditve nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o vmešavanju premierja Roberta Goloba v delo policije, je slednjega kazensko ovadila, poroča TVS. Specializirano ...

Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv) Dr. Katarina Habe pravi, da si življenja brez razumevanja, kaj se dogaja v drugem človeku, ne predstavlja. (photo: Osebni arhiv)

Dr. Katarina Habe: Ko dajem, celim.

Vsakodnevno ustvarjanje dobrega za ta svet je velika moč, ki jo imamo. Če ves čas razmišljamo, kaj bo jutri, smo res lahko v stresu. Zanimalo nas je, kako lahko postanemo najboljša različica sebe ...

dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko) dr. Ludvik Toplak (photo: Tanja Dominko)

Naš gost: dr. Ludvik Toplak

Dr. Ludvik Toplak, pravnik in rektor, nekdanji veleposlanik, je v svoji bogati karieri pustil pečat na številnih področjih, vključno z diplomacijo in politiko. Njegovo življenje se je začelo v ...