Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Nobelova nagrada (foto: STA/DPA)
Nobelova nagrada | (foto: STA/DPA)

Nagrada za vse preživele, ki gojijo upanje in prizadevanja za mir

Svet | 11.10.2024, 15:12 Marcel Krek

Dobitnica letošnje Nobelove nagrade za mir je Nihon Hidankyo – japonska organizacija za mir, ki združuje preživele v ameriških jedrskih bombnih napadih na Hirošimo in Nagasaki, od katerih bo prihodnje leto minilo natanko 80 let. Po mnenju norveškega Nobelovega odbora, delo organizacije, ki si prizadeva za svet brez jedrske oborožitve, priča o tem, da se tovrstnega orožja ne sme nikoli več uporabiti.

Preživeli v jedrskih napadih so hibakuši

Prvo atomsko bombo z imenom »Mali deček« je ameriški bombnik na Hirošimo odvrgel 6. avgusta leta 1945, zgolj tri dni pozneje pa je še ena bomba, imenovana »Debelinko,« razdejala še Nagasaki, kar je privedlo do posledične kapitulacije Japonske in konca druge svetovne vojne tudi na Pacifiku. Jedrski eksploziji sta v trenutku skupaj izbrisali več kot 100 tisoč življenj, več sto tisoč Japoncev pa je za posledicami sevanja trpelo in umiralo še desetletja. Preživele v jedrskih napadih – hibakuše – danes povezuje organizacija Nihon Hidankyo.

Nagrada za vse preživele, ki gojijo upanje in prizadevanja za mir

Predsednik norveškega Nobelovega odbora Jorgen Watne Frydnes: »S podelitvijo letošnje Nobelove nagrade za mir organizaciji Nihon Hidankyo, želi norveški Nobelov odbor počastiti vse preživele, ki so se kljub fizičnemu trpljenju in bolečim spominom odločili, da bodo svojo dragoceno izkušnjo uporabili za gojenje upanja in prizadevanja za mir.«

Če pogledamo razvoj dogodkov in konfliktov po svetu, vidimo, kako pomembno je ohraniti jedrski tabu – normo, da se jedrskega orožja ne sme nikoli več uporabiti. 

Pomembno je ohraniti jedrski tabu

Jedrske grožnje in zgodbe hibakuš je Frydnes postavil v kontekst aktualne geopolitične situacije v svetu: »Če pogledamo razvoj dogodkov in konfliktov po svetu, vidimo, kako pomembno je ohraniti jedrski tabu – normo, da se jedrskega orožja ne sme nikoli več uporabiti. Nihon Hidankyo in preživeli v atomskih eksplozijah so v tem kontekstu ključnega pomena. Vse države so odgovorne za neuporabo in te zgodbe so pri tem pomembne.«

Današnje jedrsko orožje ima veliko večjo uničevalno moč

Opozoril je, da jedrske sile posodabljajo in povečujejo svoje arzenale, ter da se na pridobitev atomskega orožja pripravljajo celo nove države, grožnje z uporabo tovrstnega orožja pa da poslušamo tudi v vojnah, ki potekajo v tem trenutku. »Današnje jedrsko orožje ima veliko večjo uničevalno moč. Ubije lahko na milijone ljudi in katastrofalno prizadene podnebje. Jedrska vojna bi lahko uničila našo civilizacijo, « je posvaril Frydnes.

Podelitev nagrade za mir bo v skladu s tradicijo v Oslu 10. decembra – na obletnico smrti Alfreda Nobela, ki je umrl leta 1896, medtem ko bodo ostale Nobelove nagrade podelili v Stockholmu.

Svet
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...