Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Bogastvo slovenskih sirov (foto: Rok Mihevc)
Bogastvo slovenskih sirov | (foto: Rok Mihevc)

Potrebujemo mlade sirarje

Slovenija | 09.10.2024, 12:18 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

V organizaciji Združenja kmečkih sirarjev je včeraj na Brdu pri Kranju potekal četrti Festival slovenskih sirov. Tokrat se je na dogodku, ki poteka vsako drugo leto, predstavilo 24 kmečkih sirarjev iz cele Slovenije in dve večji sirarni. Poudarek letošnjega festivala je bilo na mladih prevzemnikih sirarskih kmetij.

Nova delovna mesta, izboljšanje položaja kmeta

Na otvoritvi festivala je spregovoril predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je dopolnilne dejavnosti na kmetijah označil kot pomembne, saj prispevajo k odpiranju novih delovnih mest, k izboljšanju položaja kmeta ter poseljenosti podeželja.

»Vsekakor pa se je pomembno zavedati, da visokokakovostni, tako tradicionalni siri kot tudi izvirni novejši in prehranski izdelki odpirajo nove priložnosti za krepitev podobe države, ki so tako mnogokrat tudi ključni razlog, da se turisti ustavijo prav pri nas.«

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič
Predsednik državnega sveta Marko Lotrič © Rok Mihevc

Vedno več mladih prevzemnikov mlečnih kmetij

Lotriča navdušujejo zgodbe mladih prevzemnikov kmetij, ki se za to odločijo kljub vsem velikim izzivom, kakršne so podnebne spremembe ali zakonodajne zahteve. V zadnjem desetletju je sicer vedno več mladih prevzemnikov mlečnih kmetij, ki se odločijo za predelavo mleka. Nekateri na novo začnejo s predelavo sira tudi v okolju, kjer sirarstvo ni tradicija, »številni pa v sirarni, ki so jo postavili že njihovi starši, uvajajo novosti, kot so nove vrste sirov in novi načini trženja.«

© Rok Mihevc

Potrebujemo mlade sirarje

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob je izpostavila, da mladi sirarji prinašajo inovativnost in svežino v ta poklic, ki je poln priložnosti, a tudi izzivov. Med njimi so pomanjkanje mladih in delovne sile, vedno večji pritiski na kakovost, skrb za živali, delo na polju ter nenehno prilagajanje vsem ukrepov, trendom in zahtevam potrošnikov.

»Ampak prav v teh izzivih se skriva moč naše mlade generacije. So iznajdljivi, drzni in neustrašni. Zaupajo svojim koreninam, a se ne bojijo spreminjati sveta okoli sebe. Danes smo tukaj, da jim damo priznanje in podporo. Potrebujemo mlade sirarje, da nadaljujejo to čudovito tradicijo, da ustvarijo nove zgodbe, ki bodo nosile vonj po naši zemlji, svežino naših pašnikov in toplino slovenskih rok. Brez njihovega poguma in ustvarjalnosti težko predstavlja prihodnost slovenskega kmetijstva.«

Potrebujemo mlade sirarje, da nadaljujejo to čudovito tradicijo, da ustvarijo nove zgodbe, ki bodo nosile vonj po naši zemlji, svežino naših pašnikov in toplino slovenskih rok.

Eva Golob
Eva Golob © ZSPM

Prepoznavnost butičnosti slovenskih izdelkov

Mlada sirarka Eva Vrevc Jenko s kmetije Pr Matevž pa opozarja, da morajo mladi nujno poiskati takšne načine kmetovanja, da javnost prepozna butičnost slovenskih pridelkov iz izdelkov ter je zanje tudi pripravljena primerno plačati. Svetla stran delovnega mesta na kmetiji je, da družina živi in dela skupaj, velika težava pa, da ni dovolj šolanega kadra, ki bi se lahko zaposlil na kmetiji bodisi kot stalna delovna sila bodisi kot sezonska pomoč.

Lotrič je zagotovil, da se v državnem svetu zavedajo, da so prav mladi prevzemniki kmetij tisti, ki so prihodnost slovenskega kmetijstva in oskrbe z doma pridelano zdravo ekološko hrano. Pomembno pa je, da njihovim težavam prisluhnejo tudi drugi odločevalci. Ob tem je Lotrič pohvalil delo združenja, ki že več kot 25 let dela v smeri dvigovanja ravni znanja in mlečnih izdelkov s kmetij ter njihove kakovosti. 

Mlada sirarka Eva Vrevc Jenko s kmetije Pr Matevž
Mlada sirarka Eva Vrevc Jenko s kmetije Pr Matevž © Rok Mihevc

Potrditev dela Združenja kmečkih sirarjev 

Lansko praznovanje 25. obletnice delovanja združenja so zaključili s podelitvijo priznanj. Predsednik združenja Milan Brence pa je izpostavil, da mu je ponedeljkov posvet dal potrditev k dosedanjemu delu. "Sporočilo mladih, ki prevzemajo slovenske kmetije, je bilo namreč tako pronicljivo in jasno, da se ni bati ne za slovenskega kmeta ne za slovenskega sirarja," je dejal.

Obsežnejši reportaži s Festivala slovenskih sirov lahko prisluhnete v nedeljski Kmetijski oddaji.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Slovenija
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...