Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Spomenik na Teharjah (foto: Vatican News)
Spomenik na Teharjah | (foto: Vatican News)

Nadškof Stres na Teharjah o drugorazrednem odnosu oblasti do pobitih

Cerkev na Slovenskem | 07.10.2024, 12:45 Alen Salihović

Povojna morilska histerija je usodno zaznamovala slovenski narod, je na slovesnosti v spomin na teharske žrtve v Spominskem parku na Teharjah dejal nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati. Kot je poudaril, je v Teharjah po vojni prišlo do sistematično organiziranega in izvedenega masovnega zločina, ki še ni doživel javnega priznanja. Spominsko mašo je letos daroval upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je poudaril, da je bilo v obdobju zadnjih desetletij odkritih in ugotovljenih več sto drugih, večjih ali manjših, množičnih grobišč.

tudi nekoč storjen zločin ostane za vedno zločin

Cukjati je na slovesnosti, ki jo je pripravila Nova Slovenska zaveza, vladi očital, da je dan spomina na žrtve komunističnega režima ukinila v upanju, da zločina ni, če se o njem ne govori. »Vse, kar se je dobrega ali slabega zgodilo, se je zgodilo za vedno, tudi nekoč storjen zločin ostane za vedno zločin. Možno je le priznanje in kesanje, ki lahko doseže odpuščanje, a zločin ostane dejstvo za vse večne čase. Prav naše komemoracije ohranjajo prostor za iskren pogovor o težki zgodovini slovenskega naroda, prostor za resnico, ki bi nas približala osvoboditvi od zamolčane množične grozote, pa tudi osvoboditvi od sovraštva in laži,« je še dejal Cukjati.

Sočutje je plemenito čustvo

Nadškof Stres je v luči več sto morišč po državi dejal, da ril, da že samo ta številka opozarja na strahotno razsežnost množičnih pobojev na slovenskih tleh maja in junija leta 1945. Kljub temu se mnogi delajo, kot da gre za drugorazreden, zanemarljiv stranski pojav slavne in zmagovite revolucije, je bil dejal nadškof Stres.

Nadškof Anton Stres
Nadškof Anton Stres © Vatican News

Razlog za vsakoletno srečanje na Teharjah sam vidi v sočutju. »Sočutje je plemenito čustvo, ki nas povezuje z vsemi trpečimi, ki pa nas tudi varuje pred hudobnimi in krutimi dejanji. Za tako sočutje v tistem času v teh krajih ni bilo mesta. Žal ga tudi danes ni v zadostni meri, saj bi bile sicer vse žrtve pobojev dostojno pokopane, primerno neodtujljivemu človekovemu dostojanstvu, in vsa grobišča primerno urejena, kot je to na Teharjah,« je menil.

Po nadškofovih besedah so imele Teharje to srečo, da so bile med prvimi na vrsti za primerno ureditev, ko je bila v javnosti še močna zavest o nujnosti poprave krivic in sprave. Po dobrih dveh desetletjih ponovnega vzpona in vedno bolj napadalne ideologije potomcev oziroma naslednikov nekdanjih revolucionarjev je uplahnela tudi volja do poprave krivic in odločne obsodbe komunističnega totalitarizma, je opozoril.

Na območju nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti.

Večino so jih brez sodbe pobili, delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližnji okolici Celja, še več pa so jih odpeljali v smrt v Hudo Jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika.

Na mestu nekdanjega taborišča so leta 2004 odprli spominski park, ki pa je še vedno nedokončan, a je po mnenju teharske župnije premalo politične volje, da bi ga v celoti uredili.

Cerkev na Slovenskem
Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media) Gustavo Gutiérrez (photo: Vatican Media)

Umrl oče teologije osvoboditve

V 96-letu starosti je v Peruju umrl dominikanski teolog Gustavo Gutiérrez, ki velja za očeta teologije osvoboditve in besedne zveze »prednostna izbira za uboge v Cerkvi«.

Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si) Zbrani salezijanci na Salezijanskih dnevih (photo: donbosko.si)

Salezijanci preverili tudi svoje zdravje

V Veržeju so se nedavno zbrali sobratje salezijanci na Salezijanskih dnevih. Ti so namenjeni skupnemu druženju, molitvi, poglobitvi izbrane tematike in pogovorih o aktualnih temah salezijanske ...

Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL) Franc Tekavec je navdušil s širino svojega znanja. človekoljubnostjo in odprtostjo duha. (photo: NL)

Nisem ravno šaljivec, mrk pa tudi ne

Sredi Vidovskih hribov, na meji med Cerkniško občino in Rakitniško planoto, je zaselek Čohovo, kjer ima posest Franc Tekavec. Zanimiv mož številnih znanj, med katerimi je tudi destiliranje, ...

Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay) Obžalovanje, žalost, fotografija je simbolična (photo: Sasin Tipchai / Pixabay)

Takrat se je zame začel pekel ...

Milena je po burnem otroštvu, v katerem je bila neposredna priča bratove zasvojenosti in obupnih težav, ki jih je povzročal staršem, tudi sama v mladostniških letih zapadla v alkohol in droge. Ko ...

Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc) Larisa Kragelj, Jasna Humar in dr. Bojana Beović z novinarko Heleno Križnik (photo: Rok Mihevc)

Veliko palic, nobenega korenčka

Razvilo se bo zdravstvo dveh hitrosti. Tega se boji predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojana Beović. V oddaji Pogovor o je komentirala novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je ...