Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Helena KrižnikHelena Križnik
Papež Frančišek (foto: Dicastero per la Comunicazione)
Papež Frančišek | (foto: Dicastero per la Comunicazione)

Papež na pastoralnem obisku mimo uradnega programa na kavo in rogljiček

Papež in Sveti sedež | 29.09.2024, 10:33 Alen Salihović Vatican News

Papež Frančišek preseneča tudi na tokratnem pastoralnem obisku. Če se je v Luksemburgu ustavil v kavarni, kjer je spil espreso in tako navdušil lastnika je v petek po srečanju s predstavniki oblasti v Bruslju odšel v Dom sv. Jožefa. Ustanova, ki jo upravljajo Male sestre ubogih in sprejema starejše ženske in moške, ki so resno bolni in imajo omejene ekonomske možnosti. Papež je pozdravil in blagoslovil vse navzoče, tudi 102-letno Zelle iz Barija. Zagotovil jim je molitve in jih prosil, naj molijo zanj.

Tudi v soboto papež ni povsem sledil urniku. Nenačrtovano se je odpravil v cerkev Saint-Gilles v priljubljeni bruseljski soseski, kjer vsak dan ponujajo »jutranjo kavo« manj premožnim, tako tujcem kot Belgijcem. Kraj poleg hrane ponuja molitev in poslušanje. Papež je prisluhnil nekaterim pričevanjem in prejel v dar craft pivo, ki ga delajo za financiranje karitativnih del. Papež je župniji podaril kip svetega Lovrenca, diakona in mučenca prvih stoletij, »slavnega tudi po tem, da je svojim tožnikom, ki so želeli zaklade Cerkve, predstavil najbolj krhke člane krščanske skupnosti, ki ji je pripadal, tiste iz Rima: revne in najbolj pomoči potrebne«. Ni šlo za provokacijo, je pojasnil papež Frančišek, temveč za »čisto resnico. Cerkev ima svoje največje bogastvo v svojih najšibkejših členih, in če res hočemo spoznati in pokazati njeno lepoto, nam bo dobro delo, če se takole podarjamo drug drugemu, v svoji majhnosti, v svoji revščini, brez pretvarjanja in z veliko ljubeznijo«. 

Papež in Sveti sedež, Novice, Iz življenja vesoljne Cerkve
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel) Magdalena Fabčič (photo: Martina Zaletel)

Menopavza kot čas, ko ženska v sebi najde moč

Menopavza je v družbi še vedno tabu. Zato si Magdalena Fabčič želi, da ne bo več dolgo edina vodnica skozi to pomembno obdobje preobrazbe ženskega organizma, da bi se ojunačila še kakšna ženska in ...

Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Mitja Markovič v prenosnem radijskem studiu (photo: Rok Mihevc)

Pri vprašanju vere so "meritve vernosti" nemogoče

V oddaji »Za življenje« smo v soboto, na dan »Stične mladih 2024« gostili duhovnika Mitjo Markoviča, ki je bil tako eden izmed gostov, ki smo jih tisto živahno dopoldne gostili v našem potujočem ...

O avtorju