Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Oltar, Svetvinčenat (foto: Zajem zaslona Laudato.tv)
Oltar, Svetvinčenat | (foto: Zajem zaslona Laudato.tv)

Na srečanju 12 avtobusov iz Slovenije

Cerkev na Slovenskem | 28.09.2024, 11:02 Marjana Debevec

Letošnje srečanje Slovencev in Hrvatov bo potekalo danes v kraju Svetvičenat v hrvaški Istri. V tamkajšnji cerkvi namreč hranijo posmrtne ostanke duhovnika Miroslava Bulešića, ki je bil prav na jutrišnji dan leta 2013 razglašen za blaženega. Srečanje se bo začelo z duhovnim programom ob deseti uri, osrednji dogodek pa bo sveta maša ob 11.00. Po njej bo češčenje relikvij blaženega Miroslava, nato bo sledil še kulturni program in kosilo za vse udeležence.

Medtem ko politika velikokrat omenja razna nerešena vprašanja in napetosti med Slovenci in Hrvati, pa je po besedah župnika župnije v Svetvičentu Darka Zgrablića zgodovina odnosov med Hrvati in Slovenci večinoma zaznamovana s pozitivnimi stvarmi.

Srečanja Hrvatov in Slovencev že od leta 2003

Tudi ljudje z obeh strani meje pričujejo o veliki povezanosti. »In na temelju te povezanosti se je rodila ideja za srečanja, ki so se začela leta 2003 v Mariji Bistrici, kjer so poudarjali vse te pozitivne vidike. Poleg tega sta zgodovina hrvaškega in slovenskega naroda zaznamovani s katoliško vero, s Cerkvijo.

To je tisto, kar nas najbolj povezuje in kar je tudi temelj vseh teh srečanj. Upam, da se bodo ta srečanja nadaljevala, saj se tako med seboj odkrivamo kot bratje.« To bratstvo po njegovih besedah pa lahko negujemo le, če se med seboj srečujemo.

Podobna srečanja so potekala že na Brezjah, na Trsatu, na Ptujski gori, v Ludbregu, v Stični, v Krašiću in v Beltincih.

Moje maščevanje je odpuščanje

Tokrat se bodo zbrali v kraju bl. Miroslava Bulešića, ki povezuje Slovence in Hrvate, sa je malo semenišče preživel v Kopru. Naslov srečanja je vzet iz njegove duhovne oporoke in pravi: Moje maščevanje je odpuščanje.

V župniji si želijo, da bi se zbralo čim več ljudi. »Prizadevali si bomo, da se bo vsak romar, ki bo prišel, počutil kot doma. To je namreč lepota nas vernikov, nas katoličanov: v vsaki katoliški cerkvi, kamorkoli pridemo, se počutimo doma. Liturgija bo potekala v hrvaščini in slovenščini.

Vera povezuje oba naroda

Vera je tisto, kar nas povezuje, Bog nas povezuje. Jezikovne razlike ali kakšne druge prepreke so tako umaknjene v ozadje, ker nam je Bog vsem skupen.«

Povejmo še, da so v oltarju cerkve v Svetvinčentu shranjeni posmrtni ostanki bl. Bulešića. Jutri bodo njegove relikvije prenesli na prizorišče srečanja, tako da jih bodo lahko udeleženci srečanja po maši osebno počastili. Romarjem bodo ponudili tudi obisk cerkve v Vodnjanu, ki hrani relikvije več svetnikov. Obiskali pa bodo lahko tudi sam kraj mučeništva bl. Miroslava Bulešića v Lanišću.

Cerkev na Slovenskem
Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...