Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Zastave Gruzije (foto: pexels)
Zastave Gruzije | (foto: pexels)

Na katero pot bo stopila Gruzija?

Svet | 30.08.2024, 08:07 Helena Križnik

Pred Gruzijo so pestri tedni. Konec oktobra jo čakajo parlamentarne volitve. Pričakovati je, da bodo odločile, ali bo država iz Zakavkazja uspela obstati na evropski poti ali bo dokončno podlegla ruskemu vplivu. S kakšnimi razmerami se sooča, smo vprašali strokovnjaka za pravo človekovih pravic dr. Jerneja Letnarja Černiča.

Oblasti želijo omejiti opozicijsko gibanje

Dr. Letnar Černič ocenjuje, da se bo v Gruziji v kratkem začela stopnjevati napetost, ne izključuje protestov. »Volitve se bližajo, čez dva meseca bodo potekale, tako da lahko pričakujemo, da bodo oblasti začele nadzirati civilnodružbene organizacije. Če malce spremljamo dogodke v zadnjih dneh v Gruziji... Predstavniki vladajoče stranke Gruzijske sanje so pred nekaj dnevi podali deklaracijo oziroma izjavo, s katero želijo nekako preprečiti nastop največje opozicijske stranke oziroma opozicijskega gibanja na volitvah. Bomo videli, če jim bo to uspelo.«

Medgeneracijska razdeljenost lahko pripelje do pat položaja

Dr. Letnar Černič težko že zdaj napove, kaj bodo prinesle parlamentarne volitve. Kot pojasnjuje, je prebivalstvo medgeneracijsko razdeljeno. »Starejše prebivalstvo je bolj naklonjeno vladajoči koaliciji, mlajše opoziciji, tako da lahko pride do nekega pat položaja.« Če ne bo prišlo do hudih zasukov, se utegne zgoditi, tako dr. Letnar Černič, da bo slavila opozicija. A to ne pomeni takojšnjih sprememb, opozarja. »Če zmaga opozicija, bo težko kar naenkrat, čez noč znova narediti močne institucije. Gruzijske sanje so v zadnjih 12 letih v bistvu ugrabile vse institucije gruzijske demokratične in pravne države, obvladujejo sodstvo, izvršilno in zakonodajno vejo oblasti, nadzorstvene institucije, tako da čez noč bo težko kaj storiti, zagotovo pa bo to prvi korak k obnovitvi vladavine prava v Gruziji.«

dr. Jernej Letnar Černič
dr. Jernej Letnar Černič © Primož Lavre / Reporter

Treba bo iskati kompromis

Gruzija je decembra lani postala kandidatka za vstop v Evropsko unijo. A proces približevanja utegne zastati, saj je v začetku poletja tam začel veljati zakon o tujem vplivu, ki se zgleduje po sorodnem ruskem aktu. Tudi drugače je v državi iz Zakavkazja čutiti izredno prisotnost severne sosede. »Finančno in gospodarsko moč v Gruziji obvladujejo elite, ki so izjemno prorusko usmerjene.« To moč je težko hitro omejiti, zato v kratkem gotovo ne bo prišlo do situacije, ko bo prebivalstvo enotno podpiralo evropsko pot in oddaljitev od Rusije. »Je pa res država, kot je Gruzija, v kočljivi poziciji, tudi zaradi geografskih vplivov, tudi zaradi tega, ker ruska federacija nadzira petino njenega ozemlja. Kdorkoli bo že zmagal na volitvah, bo nekako moral najti kompromis med rusko federacijo in Evropsko unijo, kar v zdajšnjih časih vojne v Ukrajini ne bo lahko,« še ugotavlja dr. Letnar Černič.

Svet
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...