Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Kip Marije Device  (foto: FB Župnija Trzin)
Kip Marije Device | (foto: FB Župnija Trzin)

Želijo si vrnitve Marije na prvotno mesto, a ne gre tako zlahka

Slovenija | 27.08.2024, 12:48 Uredništvo Radia Ognjišče

Prebivalci Mengša si želijo vrnitve kipa Marije Device na prvotno mesto, na Glavni trg. Po vojni se je namreč moralo omenjeno znamenje umakniti spomeniku NOB. Kljub takratnemu uporu domačinov, ki so z nekaterimi vidnimi predstavniki in graščakom Mihaelom Staretom prispevali za postavitev kipa, so Marijin kip leta 1955 odstranili.

Kip so odstranili zaradi estetskih razlogov

»Ta Marija je dala skozi prvo in drugo svetovno vojno, vse do leta 1955, ko so jo podrli oziroma odstranili zaradi estetskih razlogov. Tako je pojasnila oblast. Mengšani so temu nasprotovali, nekaj jih je bilo tudi zaprtih, da ne bi delali prevelikih nevšečnosti. Marija je bila nato leta 1967 postavljena pred mengeško cerkev. Prej tega niso pustili postaviti, nato pa so se nekoliko otoplili odnosi med Vatikanom in takratno Jugoslavijo,« je dejal predstavnik iniciative za vrnitev kipa na prvotno mesto Janez Per.

Janez Per
Janez Per © Jakob Čuk

Novi župan je to aktivnost prekinil

Že pod prejšnjo občinsko oblastjo, ko se je obnavljalo središče mesta, pa je takratni župan Franc Jerič dal pobudo, da bi kip vrnili na mesto, kjer je bil sprva postavljen. »To je bilo objavljeno v lokalnem časopisu Mengšan, tudi načrti so bili predstavljeni. Tako, da smo to lahko gledali in smo se nad tem navdušili. Ko so bile volitve je prišel novi župan Bogo Ropotar in je to aktivnost prekinil. Ljudje so tako spoznali, da so bili okrog prinešeni, saj so to odobravali, po tem, pa se naj zadeve ne bi izvedla,« je pojasnil Per.

Zbrali so več kot 1500 podpisov

Zato so ustanovili civilno iniciativo in se poskušali z novim županom dogovoriti, da bi ta projekt izpeljali, vendar niso bili uspešni. Začeli so z zbiranjem podpisov, kjer pa je bilo uspeha bistveno več, saj so jih zbrali več kot 1500. »Zbrali smo te podpise in se šli pogovarjat z županom, da bi to realizirali. Bila so že prej namenjena tudi neka sredstva v proračuna, a smo naleteli na gluha ušesa. In mi se zdaj trudimo, da bi morda tudi pravno poskušali to udejanjiti. To je kulturni spomenik. Saj veste, če je to bilo postavljeno leta 1857, je to toliko in toliko let. In seveda nekako vsi kraji in občine se trudijo, da postavijo nekaj lepega za ogled za turiste, za krajane. Pri nas pa delamo v nasprotno smer,« je pojasnil predstavnik iniciative Per in dodal, da se bo najverjetneje o zadevi odločalo na zboru krajanov.

Kip je bil medtem že restavriran in čaka na postavitev, bo pa pred njo treba obnoviti še steber, ki je bil odstranjen sočasno s kipom.

 

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...