Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Poplave v Mežici (foto: STA)
Poplave v Mežici | (foto: STA)

Reberšek: Prebivalci leto dni po poplavah potrebujejo čimprejšnje odgovore

Slovenija | 07.08.2024, 10:55 Petra Stopar

V NSi so ob obletnici ujme kritični do vlade, saj menijo, da je njeno ukrepanje pri sanaciji države prepočasno in neučinkovito.

»Leto dni po poplavah je na seznamu približno 350 hiš za selitev. Mislim, da ima sklepe vlade Republike Slovenije za ta ukrep zgolj petina. Vsi ostali pa so v negotovosti, ne vedo, ali se bodo preselili, ne vedo, kakšna usoda jih čaka, kdaj in kje bodo dobili novi dom. Enako je tudi z župani. Mnogo županov je slabe volje, ker projekti tečejo prepočasi. Od 630 novih načrtovanih občinskih cest in mostov je do zdaj narejenih nekaj čez 100,« je za oddajo Mozaik dneva na Radiu Ognjišče dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Znova je tudi opozoril na izračun vrednosti škode, ki jo je vlada ocenila na 9,9 milijarde evrov. »V NSi smo že lani jeseni na seji Komisije za nadzor javnih financ vedeli, da je ta škoda prej napihnjena in sedaj se kaže, da je res. Po prijavi škode, ki so jo dale občine za 2,3 milijarde evrov, gospodarstvo in kmetijstvo še za slabe pol milijarde, direkcija za ceste eno milijardo in če bi zgradili 1000 hiš po 300.000 evrov, je to še 300 milijonov zraven, potem nikakor ne pridemo niti do številke 4,5 milijarde. Torej ključno vprašanje je, kje je takrat bilo tistih 5,5 milijard,« se sprašuje poslanec NSi.

Aleksander Reberšek, NSi
Aleksander Reberšek, NSi © Rok Mihevc

Medtem je začela delovati tudi posebna spletna stran, na kateri lahko vsi spremljajo stopnjo obdelave objektov, ki jih je treba zaradi ogroženosti odstraniti.

Vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic se je pred nedeljsko obletnico ujme v petek s predstavniki več državnih organov, med njimi sta bila državni sekretar za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami v kabinetu predsednika vlade Jure Leben ter državna sekretarka z ministrstva za naravne vire in prostor Lidija Kegljevič Zagorc, ter novinarji mudil na terenskem obisku na nekaterih v lanski ujmi prizadetih območjih. Ob tej priložnosti je na Ljubnem ob Savinji povedal, da bodo pristojne službe 85 objektov, ki so bili umaknjeni s seznama 343 objektov za odstranitev, še enkrat pregledale. 

Leben pa je pojasnil, da so se aktivnosti v zadnjem mesecu pospešile, in predstavil postopke pri državni družbi za upravljanje nepremičnin DSU, ki bo vodila postopke glede nadomestitvene gradnje in rušenja objektov.

Slovenija
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...