Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Alojzij Cvikl (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Nadškof Alojzij Cvikl | (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)

Nadškof Cvikl obiskal Koroško: Hvaležen sem sodelavcem Karitas za dobroto in medsebojno povezanost

Slovenija | 06.08.2024, 13:07 s. Meta Potočnik

Mariborski nadškof in predsednik Slovenske karitas Alojzij Cvikl je včeraj skupaj s predsednikom Nadškofijske karitas Maribor Brankom Mačkom obiskal Koroško. Srečala sta se z župniki teh krajev ter sodelavci in prostovoljci Župnijskih karitas. Prav tako sta obiskala nekatere družine in posameznike, ki so utrpeli v katastrofalnih poplavah nepredstavljivo škodo ter se srečala z župani Prevalj, Mežice in Črne.

Materialne rane in strahovi še ostajajo

Nadškof Cvikl se je želel sam prepričati, kako teče življenje na lani poplavljenih območjih. Po njegovih besedah so rane vidne tako materialno kot tudi v ljudeh: »Ko se začnejo zbirati oblaki, ko se stemni, ljudje s strahom pričakujejo, kaj se bo zgodilo. Še posebej to velja za Črno, kjer so minuli konec tedna znova imeli močno deževje in manjše poplave.«

Prevelike obljube države

Kar je še opazil Cvikl, je precejšnja negotovost. »Obljube so bile velike, verjetno prevelike, prehitro so pristojni obljubljali stvari, ki se niso mogle tako hitro uresničiti. Seveda so ljudje razočarani, če niso bili deležni tega, kaj jim je bilo obljubljeno.«

Sporočilo Nadškofijske Karitas Maribor

Leto dni po katastrofalnih poplavah na Koroškem je kraje ponovno obiskal mariborski nadškof in predsednik Slovenske karitas, msgr. g. Alojzij Cvikl s predsednikom Nadškofijske karitas Maribor g. Brankom Mačkom.

Nadškof Alojzij se je ustavil v krajih Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna. Srečal se je z lokalnimi župniki ter sodelavci in prostovoljci Župnijskih karitas. Prav tako je obiskal nekatere družine in posameznike, ki so utrpeli v katastrofalnih poplavah nepredstavljivo škodo ter se srečal z županom Prevalj ter županjo Mežice.

Karitas je na ogroženem področju takoj po katastrofalnih poplavah pomagala z več kot 150 palet materialne pomoči ter aktivacijo in koordinacijo preko 900 prostovoljcev, ki so v prvih tednih opravili skoraj 12.000 ur prostovoljnega dela. Med poplavljena gospodinjstva je bilo razdeljenih preko 120 razvlažilnikov ter druge opreme za odstranjevanje vlage in pripomočkov za sanacijo. Skupna pomoč Karitas v letu po poplavah znaša preko 1.100.000 € in je dosegla 636 poplavljenih gospodinjstev.

Vidne posledice vodne ujme so v strnjenih naseljih relativno dobro sanirane, v individualnih hišah se pojavljajo mnoga žarišča vlage, ki bodo morala biti ponovno ustrezno posušena ter obnovljena. Marsikje se dvigajo na novo položene talne obloge. V pogovoru z ljudmi je zaznati veliko hvaležnost za vso pomoč ter pozitivno noto življenja. Vsekakor pa je ob prihodu težkih oblakov prisoten stran ter vprašanje ali se lahko poplava ponovi.

Škoda na infrastrukturi predvsem v delu reke Meže je še zelo prisotna. Obnova bo trajala daljše obdobje. Župana sta g. nadškofa seznanila tudi s postopkovnimi ovirami in drugimi težavami s katerimi se srečujejo pri zagotavljanju ponovne normalizacije življenja.

Stiska in vprašanje ali je res bilo tako, ostaja, pove poplavljeni, ki se v zadnjem trenutku rešil iz poplavljene kleti. Tako podoživljajo po enem letu veliko vodno ujmo. Tu so nova neurja in hudourniki, ki navedeno področje še dodatno ogrožajo. Predvsem pa je najbolj boleč strah, ki ob vsakem zbiranju oblakov in prehodu dežja, tam živečega človeka vedno znova spominja na katastrofo, ki se je marsikomu zajedla globoko v kosti.

Ob vseh srečanjih in pogovorih je bila prisotna globoka zahvala vsem, ki ste pomagali in še pomagate preko Karitas tistim, ki ob velikih elementarnih nesrečah potrebujejo pomoč. Hvala.


Ponosen na sodelavce Karitas

»Vesel sem, da je bila Karitas edina organizacija, ki je obiskala vse ljudi, ki so bili prizadeti in vsa gospodinjstva. Prostovoljci so ljudem pomagali izpolnjevati obrazce, še posebej starejšim, ki niso vešči računalnika. Včasih so potrebovali dve ali tri ure, da so vse napisali. Istočasno je tu bil pogovor, kar je res pomembno. Naj spomnim, da je Karitas ogroženem področju pomagala z več kot 150 palet materialne pomoči ter aktivacijo in koordinacijo preko 900 prostovoljcev, ki so v prvih tednih opravili skoraj 12.000 ur prostovoljnega dela. Skupna pomoč Karitas v letu po poplavah znaša preko 1.100.000 € in je dosegla 636 poplavljenih gospodinjstev.«

Župnija Prevalje vse poplavljene povabila k maši in na srečanje

»Prišla jih je dobra tretjina. Pogovorili so se o težavah in o kako naprej, kaj še potrebujejo. Moj splošen vtis, ki sem ga včeraj dobil, je zelo pozitiven. Ti ljudje ne smejo biti pozabljeni. Moramo jim pomagati, da čim prej lahko zaživijo normalno življenje. Tudi tisti, ki se morajo pač odseliti ali so se že. Težko je sprejeti odločitev, da boš zapustil dom, ki si ga ustvarjal leta in leta in se tam počutil res doma. In posebej še, kadar so to starejši ljudje, ki so zelo navezani na svoj kraj. Zato menim, da je opora župnijskih Karitas še zelo pomembna, saj ljudje potrebujejo bližino in konkretno pomoč.«

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...