Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Poplave na jugu Brazilije (foto: Brazilska vojska)
Poplave na jugu Brazilije | (foto: Brazilska vojska)

Leto dni po poplavah še vedno veliko nejasnosti, pogovarjali smo se z županom Naraločnikom

Slovenija | 06.08.2024, 09:56 Helena Križnik Jon Kanjir

V Sloveniji smo pred letom dni le nemočno opazovali moč narave. Obilnemu deževju, ki nas je zajelo 4. avgusta lani, so sledile najhujše poplave v zgodovini države. Narasli vodotoki in zemeljski plazovi so odnašali hiše, ceste in mostove ter ponekod prekinili energetske, telekomunikacijske in vodovodne povezave. Povzročili so za tri milijarde evrov neposredne škode. Obnova bo trajala še dolgo. Najbolj prizadeti želijo, da bi jim predvsem zagotavljala čim večjo varnost v prihodnje.

Poplave so sprožile številne plazove
Poplave so sprožile številne plazove © Brazilska vojska

Na Gospodarski zbornici Slovenije ugotavljajo, da sanacija ključne infrastrukture po ujmi poteka, a po mnenju lokalnih predstavnikov prepočasi. Zapisali so, da umeščanje v prostor kljub sprejetemu intervencijskemu zakonu ostaja izziv.

Operaterji številke 112 so 4. avgusta lani prejeli skoraj 13 tisoč 800 klicev in zabeležili več kot 15 tisoč 500 prizadetih lokacij. Škodo je popisovalo kar 183 od 212 občin.

Poplave na Volosu v Grčiji
Poplave na Volosu v Grčiji © PapaSugar / Twitter Zajem zaslona

Ob obletnici naravne katastrofe smo poklicali župana občine Ljubno Franja Naraločnika. Med drugim smo ga vprašali, kaj vse je pred letom dni obljubila država in kaj od tega je dejansko izpolnila, kdaj bodo najhuje prizadeta gospodinjstva dočakala novogradnje ter kakšno je trenutno stanje vodotokov.

Poplave v Komendi
Poplave v Komendi © STA

Slovenija, Politika, Sociala
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...