Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ekonomija, denar, trgi (foto: Pixabay)
Ekonomija, denar, trgi | (foto: Pixabay)

Borze in njihova nihanja

Novice | 06.08.2024, 15:41 Tanja Dominko

Dogajanje na svetovnih borzah ni spodbudno. Številni imetniki vrednostnih papirjev so zaskrbljeno pogledovali proti rdečim številkam, padci so bili včeraj res globoki. Da gre za normalno dogajanje, ob tem pravi član uprave NLB Skladov Blaž Bračič. Da povečanje nihanj še ne pomeni razloga za paniko, mirijo tudi upravitelji Generali Investments.

Kaj se dogaja z delniškimi trgi? Včeraj so številne borze beležile padce indeksov, tokijski indeks Nikkei je nazadoval za 12,4 odstotka, globoko v rdečem so bile tudi evropske borze, a indeksi so vseeno beležili manjše padce. Danes je slika nekoliko boljša, Nikkei je beležil odboj in na začetku pridobil 10 odstotkov, pozitiven začetek je bil tudi na evropskih borzah. Kaj pravijo analitiki o razlogih za nihanja?

Član uprave NLB Skladov Blaž Bračič vidi več dejavnikov. Kot prvega je omenil rast jena in zvišanje ključne obrestne mere na Japonskem, s čimer so se tam zaključile priljubljene transakcije, imenovane carry-trade. Gre za izposojanje v državah z nizkimi obrestnimi merami in poceni valutami, nato pa vlaganje v vrednostne papirje v drugih državah. Drugi dejavnik za današnje dogajanje na borznih trgih so po njegovih besedah nekoliko slabši gospodarski podatki iz ZDA, zlasti tamkajšnjega trga dela. V ZDA so namreč objavili, da so julija odprli 114.000 novih delovnih mest, potem ko so jih junija po popravljenih podatkih 179.000. Stopnja brezposelnosti se je zvišala za 0,2 odstotne točke na 4,3 odstotka, kar je najvišje po oktobru 2021. Kot je povedal Bračič, so borzniki tovrstne novice v preteklosti v luči pričakovanja začetka zniževanja obrestnih mer sprejemali pozitivno, "tokrat pa je to povzročilo nekoliko več panike". Tretji razlog so po njegovih besedah tehnološka podjetja, katerih delnice so letos močno porasle. "Rezultati so sicer odlični, vseeno pa niso čisto dosegli pričakovanj in tudi iz tega naslova smo beležili kar nekaj korekcije", je utemeljil. Meni, da omenjeni dejavniki ne bodo dolgoročneje vplivali na borze, bodo pa prihodnja gibanja odvisna od dogajanja na Bližnjem vzhodu.

S tem se strinja tudi Aleš Lokar, vodja upravljanja delniških naložb v Generaliju. Nekaj nepredvidljivih dni in tednov je še pred nami, saj so pred nami sestanki centralnih bank, geopolitične napetosti in prihajajoče ameriške volitve.

»Petrost na Bližnem vzhodu raste, pred nami so ameriške volitve, ki imajo zelo velik vpliv še posebej na kapitalske trge izven ZDA. Kot vemo, en kandidat napoveduje dodatne carine. Tako da jaz pričakujem, da bodo avgust, september, tudi še oktober, zelo negotovi. Do konca leta se bo stanje umirilo, stabiliziralo in jaz mislim, da ni videti neke pretirane bojazni za kapitalske trge.«

In kako je na slovenskem borznem parketu? Tudi tam je zaznati padec, kar je verjetno posledica splošnega vzdušja, čeprav slovenske delnice ponavadi niso povezane z nekimi globalnimi dejavniki, vsaj na kratek rok ne. »Na dolgi rok pa se slovensko gospodarstvo, ki je majhno in odprto, ne more izogniti trendom v Evropi, zlasti v Nemčiji, in tudi ne širše po svetu," je dejal Bračič. Se je pa verjetno splošen sentiment vendarle odrazil tudi na Ljubljanski borzi in "vlagatelje pripeljal do tega, da unovčijo določene dobičke". Bračič poziva, naj ohranimo mirno kri. Tudi upravitelji pri Generali investments vlagateljem svetujejo- brez panike. Obrestne mere in ekonomska aktivnost sta ključna in oba sta še naprej naklonjena vlagateljem, poudarja Lokar. Da so pretirana čustva pri vlaganju pogosto sovražnik, pa je že staro pravilo.

»Dejstvo je, da pretirana čustva na kapitalskih trgih, oziroma pri vsakem vlaganju in naložbah nekako niso zaželena, oziroma lahko škodljivo vplivajo na izplen, tako da tudi na borzah je enako in jaz mislim, da je treba mogoče malo stopiti stran od teh dnevnih dogodkov, pa s trezno glavo pogledati, kaj se je zgodilo v zadnjem letu, dveh, kaj pričakujemo, v katero smer grejo. In kot sem rekel, glavno na kapitalskih trgih za dolgoročnejšo uspešnost je, da ocenimo, kaj počnejo centralne banke, kako gre gospodarstvu. V končni fazi, kaj so trendi? Tudi ti zadnji nihaji niso spremenili globalnih trendov, se pravi, prodor tehnoloških podjetij, razvoj umetne inteligence, na zdravstvenem področju je prodor zdravila za debelost, potem imamo na trgih v razvoju trende, da raste srednji sloj, ki troši vse več.« Tako je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal Lokar in dodal, da če nekako zasledujemo cilje oziroma investiramo po tej logiki, ni nobene bojazni. »In ti kratkoročni nihaji v bistvu ponujajo nakupno priložnost.«

Novice
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...