Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Barbara in Jan Zobec (foto: ARO)
Barbara in Jan Zobec | (foto: ARO)

Vrhovna sodnika Zobec o vse bolj nemirni Evropski uniji in delovanju aktualne vlade

Slovenija | 18.07.2024, 13:21 Alen Salihović

V oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« smo gostili vrhovno sodnico in sodnika Barbaro in Jana Zobca. Spregovorila sta o minulih evropskih volitvah, razmerah v Evropi in svetu, stanju demokracije v Sloveniji, stavki zdravnikov, koncertu Magnifica v Tivoliju, stavbi na Litijski in atentatu na Donalda Trumpa.

O sodnih počitnicah

Na sodiščih so se začele sodne počitnice, ki bodo trajale do 15. avgusta. V tem času bodo sodne dvorane večinoma samevale, vendar delo ne bo povsem zastalo, saj bodo sodišča obravnavala nujne zadeve. Med njimi so predvsem priporne zadeve, nam je povedala vrhovna sodnica Barbara Zobec. Dodala je, da v času sodnih počitnic sodišča ne vročajo sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki, temveč odločajo le o nujnih zadevah.

O vladnih aferah

Jana Zobca smo nato vprašali, kaj meni o zgodbi z Litijsko oziroma z nakupom sodne stavbe, pa tudi z še vedno nerazdeljenimi računalniki. Za oba primera je računsko sodišče ugotovilo, da vlada ni postopala pravilno. »Komentar mislim, da ni potreben, ker dejstva govorijo sama zase in pametnemu dovolj. Prav zato se čudim, kako je mogoče, da se politične stranke vpletene v te afere še vedno klinično držijo pri življenju in v merjenjih javnega mnenja še vedno uživajo podporo. Neverjetno. In predsednik vlade reče, da je bil nakup sodne stavbe stvar ministrstva za pravosodje, v kar se on, pazite, kot predsednik vlade, ne more vmešavati, ker da je tu ministrstvo avtonomno. Res ni treba komentirati. To je mogoče samo v Sloveniji leta 2024,« je bil kritičen Zobec.

O stavki zdravnikov

Do slabega delovanja vlade, predvsem do nezmožnosti iskanja dialoga z zdravniki, ki stavkajo že pol leta, pa je vrhovna sodnica Barbara Zobec dodala: »Stavka zdravnikov je sramota za to oblast. Kaže nepojmljivo oblastno aroganco, nadutost, vzvišenost in cinizem. Vendar smo bolj kot zdravniki žrtve stavke državljani kot potencialni in stvarni iskalci zdravstvenih storitev, za katere pa mesečno plačujemo visoke zneske. Zvenelo bo sicer populistično, a vendar briga oblast, tu mislim na vladajočo koalicijo, za državljane,« je bila jasna.

O koncertu Magnifica v Tivoliju

Zobec je spregovoril tudi o pravnih zapletih okoli koncerta Magnifica v ljubljanskem Tivoliju. Po njegovih besedah ne gre samo za koncert in za probleme z varstvom okolja, ampak za probleme s temeljnimi pojmi vladavine prava. V tem primeru smo priča aroganci oblasti in avtokratskemu legalizmu. »Avtokratski legalizem pomeni širok spekter, polje med vladavino prava in policijsko državo. Policijsko državo, kjer prava ni, kjer velja samo samovolja. No, v tem vmesnem prostoru so pa različne izpeljave oziroma različne nianse avtokratskega legalizma. Od tega, da je sodstvo povsem podrejeno režimu, napolnjeno z lojalisti, do samovoljne razlage prava, do zlorab zakonodajnih in pravodajnih postopkov, čemur smo priča v tem primeru. In bistvo te oblike je jedrnato povzel svetnik liste Zorana Jankoviča, Marjan Sedmak, ki se je na očitke opozicije kratko odzval. Rekel je: »Zagotavljam, da so bili upoštevani vsi kompetentni členi zakona o varstvu narave.« In bolje ne bi mogel zadeti bistva avtokratskega legalizma.« Nadaljeval je, da »skladno s tem ljubljansko ljudstvo vzklika, Zoki je zakon, Zoki je car. In res, Zoki je car, Zoki je zakon. Ampak to je diametralno nasprotno ultimativnemu smislu in cilju vladavine prava, to pa je preprečevanje oblastne samovolje«.

O skrajni levici in desnici

V luči ustanovnega zasedanja evropskega parlamenta smo govorili tudi o pogosto omenjeni skrajni desnici ter manj omenjeni skrajni levici. »Izraza skrajno levo v dominantnih medijih pravzaprav ne boste našli. Izraz skrajno desno pa se pojavlja in to v izobilju v domačih in tujih medijih. Ustvarja se nekako vtis, da si ti mediji prizadevajo ustvariti sliko, kot da se je volilno telo nevarno premaknilo v desno. To storijo preprosto tako, da os levo-desno pomaknejo proti levi in v hipu je tisti, ki je bil prej sredinski, zdaj desni. Tisti, ki je bil desno-sredinski, je blizu skrajni desnici in desnica postane skrajna desnica. Na drugi strani koordinatne osi levo sredinski postanejo sredinski, nekateri celo desno sredinski, levi postanejo levo sredinski in skrajna levica samo levica. No, in potem zganjajo alarm, češ da je skrajna desnica v porastu. Ne, ni v porastu skrajna desnica. V porastu je samo zavajanje, saj gre za umeten manipulativen pomik koordinatne osi levo-desno proti levi,« je povedala Zobčeva.

O atentatu na Trumpa

Zobec je glede napada na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa spomnil, da so se napadi na republikanske politike v preteklosti že dogajali. »Dejstvo je, da so se ti napadi zgodili in dejstvo je, da je retorika levice izredno sovražna do konservativcev. In da seveda mediji to nekako kar spregledajo, zavržejo in še kaj dodajo zoper konservativce,« je opozoril Zobec. Zobčeva pa je napad primerjala z umorom predsedniškega kandidata Ivana Krambergerja. »Popolnoma jasno je, da to ni način izbiranja predsednika. No, ampak nekaj podobnega se je pri nas zgodilo v zvezi s Krambergerjem. V celoti še to do danes ni povsem razčiščeno. Sicer pa 20 let starega fanta lahko mirno napelješ na karkoli,« je povedala. 

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija, Novice, Spoznanje več
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.