Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Nov inšpektorialni svet salezijancev s predstojnikom Petrom Končanom, Rakovnik (foto: donbosko.si)
Nov inšpektorialni svet salezijancev s predstojnikom Petrom Končanom, Rakovnik | (foto: donbosko.si)

Peter Končan o pečatu, ki ga salezijanci dajejo Cerkvi in družbi

Utrip Cerkve v Sloveniji | 22.07.2024, 07:50 Petra Stopar

25. maja letos, na slovesnosti ob sklepu župnijskega misijona in 100-letnici svetišča na Rakovniku, je vodenje salezijanske Inšpektorije sv. Cirila in Metoda – Ljubljana prevzel duhovnik Peter Končan. V pogovoru za naš radio je poudaril pomen zaupanja v Božji blagoslov, sodelovanja s sobrati in mladimi ter spregovoril o izzivih salezijanske skupnosti v Sloveniji.

Pripovedoval je o tem, kako se je začela njegova duhovniška pot, na katero sta močno vplivali vera in vzgoja v družini. Ob tem je novi salezijanski inšpektor, ki je službo prevzel po sklenitvi mandata Marka Košnika, izrazil hvaležnost staršem za trdno zibelko vrednot.

»Vera je bila sestavni del našega življenja. Vsak dan smo molili rožni venec, litanije, jaz sem redno tudi ministriral in že od malega sem čutil, da me Bog vabi na pot duhovnega poklica. Naša družina, stara mama in potem tudi moji starši so bili zelo močno povezani s salezijanci, z Rakovnikom, potem smo se povezali z Želimljem, kjer smo začeli hoditi na duhovne vaje, potem tudi srečanje družin. Tako mi je bilo zelo naravno, da želim biti tak duhovnik, kakor sem jih videl na Rakovniku in v Želimljem. In potem sem se po osnovni šoli avtomatsko odločil, da grem v Želimlje, takrat še malo semenišče. Potem je šla pa naprej moja pot, tako da sem bil eno leto v noviciatu v Italiji, dve leti sem študiral filozofijo v Ljubljani na teološki fakulteti, dve leti prakse v novi Gimnaziji Želimlje, potem tri leta študija v Rimu in kot diakon sem se potem vrnil v Želimlje, kjer sem delal polnih 20 let med mladimi,« se Končan spominja tega obdobja svojega življenja, ki ga je opisal kot zelo plodovito in lepo. Po nekaj letih na Rakovniku pa je prevzel službo inšpektorja. Pravi, da ga je zelo močno prevzel lik ustanovitelja reda salezijancev, sv. Janeza Boska, čigar duhovnost je izvir, iz katere vedno znova črpa.

Vsak dan smo molili rožni venec, litanije, jaz sem redno tudi ministriral in že od malega sem čutil, da me Bog vabi na pot duhovnega poklica.

V Sloveniji je trenutno 92 salezijancev. Po mnenju Petra Končana želijo v duhu svoje karizme biti aktiven del Cerkve, ki so jo v Sloveniji že zelo močno obogatili. Kot drugič pa si želijo delovati v duhu poštenih kristjanov in poštenih državljanov. »Za nas je res zelo pomembno, da se odpiramo tudi v ta družbeni vidik. Vzgoja je tisto, kar je za nas ključno. Želimo spreminjati tudi našo družbo na bolje, dati oporo mladim, sploh tistim, ki mogoče nimajo toliko priložnosti, jim nuditi oporo, zdravo okolje, tudi družinam. Mislim, da z mnogimi našimi ustanovami, ki so tudi zelo priznane v Sloveniji, ta pečat tudi dajemo,« ugotavlja.

 Vzgoja je tisto, kar je za nas ključno.

Končana je za novega predstojnika salezijanske inšpektorije v Sloveniji za šestletno obdobje imenoval kardinal Ángel Fernández Artime, predstojnik don Boskovih salezijancev, s soglasjem članov svojega sveta, 6. decembra 2023, med zimskim zasedanjem vrhovnega sveta salezijanske družbe. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete preko našega Avdio arhiva oddaje Utrip Cerkve v Sloveniji.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.