Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Carlo Maria Viganó (foto: splet)
Carlo Maria Viganó

Vatikan nekdanjega nuncija v ZDA Viganoja obtožuje razkola

Svet | 21.06.2024, 09:43 Marta Jerebič

Glasen kritik papeža Frančiška, nekdanji vatikanski diplomat Carlo Maria Viganó, je včeraj na družbenem omrežju X objavil kopijo odloka, v katerem ga Sveti sedež poziva na zunajsodno kazensko sojenje na Dikasterij za nauk vere. Vatikan ga med drugim obtožuje ustvarjanja razkola znotraj Cerkve, zanikanja legitimnosti papeža in zavračanja drugega vatikanskega koncila.

Spomnimo: Zdaj 83-letni Carlo Maria Viganó je bil med letoma 2011 in 2016 apostolski nuncij v ZDA. Nase je opozoril dve leti po koncu mandata, zadnji dan srečanja družin v Dublinu avgusta 2018. Takrat je v javnem pismu papeža obtožil prikrivanja zlorab s strani ameriškega kardinala Theodora McCarricka. Njegov zapis se je končal s pozivom k papeževemu odstopu.

Od takrat je večkrat objavil odprta pisma, v katerih papeža Frančiška sprašuje o domnevnih doktrinarnih herezijah in zlorabah oblasti. 

Sveti sedež je z obsežnim dokumentom novembra leta 2020 v vseh točkah zavrnil Viganójeve obtožbe v zvezi z McCarricom. Vendar o tem dokumentu v Viganojevem zapisu na omrežju X ni ne duha ne sluha. Kot je navedel, je obtožen zanikanja legitimnosti papeža in drugega vatikanskega koncila. Ob tem je dodal, da si obtožbe šteje v čast. Drugi vatikanski koncil je označil za ideološki, teološki, moralni in liturgični rak, sinodalno Cerkev pa kot metastaze.

Dikasterij za nauk vere se na pisanje ni odzval, je pa vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin ob robu nekega dogodka dejal, da je Viganò prevzel določena stališča in geste, na katere se mora odzvati, oziroma je dobil priložnost, da se brani. »Ko je bil apostolski nuncij, je dobro delal. Ne vem, kaj se je zgodilo potem," je še dejal kardinal Parolin.« Vigano se včeraj na pozivu ni pojavil, da bi poslal svojega zagovornika, pa ni znano.

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.