Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
Vatikan (foto: Unsplash)
Vatikan | (foto: Unsplash)

Bo poročilu o McCarricku sledilo poročilo o kardinalu Dziwiszu?

11.11.2020, 13:02 Marta Jerebič

Vatikan je včeraj na več kot 400 straneh objavil poročilo o Theodorju McCarricku, ki mu je papež leta 2018 zaradi spolnih zlorab mladoletnih odvzel kardinalski naslov, lani pa ga je odslovil še iz kleriškega stanu. Iz dokumenta je razvidno, da se je papež Frančišek pri obravnavi tega primera zanašal na odločitve, ki sta jih sprejela njegova predhodnika, Janez Pavel II. in Benedikt XVI. Ta dva pa nista dobila točnih in popolnih informacij. Dejstvo je tudi, da se do leta 2017 nobena obtožba ni nanašala na zlorabo mladoletne osebe. Takoj, ko je do tega prišlo, je papež Frančišek sprožil vse postopke.

Zakaj se je Janez Pavel II. leta 2000 kljub nekaterim anonimnim obtožbam proti McCarricku odločil za njegovo imenovanje za washingtonskega nadškofa? Škofje, ki bi morali raziskati govorice, so podali netočne in nepopolne informacije. McCarrick je v osebnem pismu papeževemu tajniku, danes krakovskemu kardinalu, Stanislawu Dziwiszu, zanikal kakšno koli moralno sporno obnašanje. Poročilo tako ugotavlja, da bi na odločitev Janeza Pavla II. lahko vplivala njegova izkušnja poljskega komunističnega režima, ki je z lažnimi obtožbami poskušal diskreditirati klerike.

Ko so se leta 2005 pojavile konkretnejše obtožbe zlorab odraslih oseb, je Benedikt XVI. zahteval njegov odstop, z naročilom, naj se umakne in odpove javnim nastopom. Nikoli ni šlo za sankcije, zgolj za priporočila, tudi zato, ker je bil kot nadškof upokojen. Novo obtožbo leta 2012 bi moral raziskati takratni nuncij v ZDA, Carlo Maria Viganó, ki ga poznamo po tem, da je papeža Frančiška zaradi primera McCarrick pozval k odstopu. A svojega dela ni opravil. McCarrick je tako ostajal aktiven in veliko potoval po tujini. Vse se je spremenilo, ko je leta 2017 prišla prva obtožba o zlorabi mladoletnika.

Kaj se je Cerkev naučila iz tega primera? Marsikaj je že vključeno v razna navodila, med drugim tudi to, da anonimna obtožba ne sme takoj romati v koš.
Papež Frančišek je v odgovor na poročilo o McCarricku pri današnji splošni avdienci znova izrazil svojo bližino žrtvam zlorab in obljubil prizadevanje Cerkve za izkoreninjenje tega zla.

Kdo bo torej naslednji, ki se bo znašel v tako obsežni preiskavi? V ponedeljek objavljeni poljski dokumentarni film razkriva, da naj bi prej dolgoletni tajnik pokojnega poljskega papeža, kardinal Stanislaw Dziwisz, prikrival očitke o spolnih zlorabah. Poljski škofje menijo, da bi moral preiskavo prevzeti Vatikan.

Iz parlamenta in z veselice na novo mašo

Moj pogled v teh dneh je bil pester skozi fotografski objektiv. In moji motivi na njegovi drugi strani so bili povečini duhovniki in različni liturgični prizori. Obdobje konec junija in začetek ...

Skupina Rast 51 (photo: USZS) Skupina Rast 51 (photo: USZS)

Trideset let povezovanja Slovencev po svetu

S Taborom Slovencev po svetu se je včeraj v Ljubljani zaključil niz letošnjih prireditev Dobrodošli doma. Srečanje se je začelo sveto mašo škofa Antona Jamnika, udeleženci okrogle mize so ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...