Slavi Košir
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Vatikan (foto: Unsplash)
Vatikan | (foto: Unsplash)

Bo poročilu o McCarricku sledilo poročilo o kardinalu Dziwiszu?

11.11.2020, 13:02 Marta Jerebič

Vatikan je včeraj na več kot 400 straneh objavil poročilo o Theodorju McCarricku, ki mu je papež leta 2018 zaradi spolnih zlorab mladoletnih odvzel kardinalski naslov, lani pa ga je odslovil še iz kleriškega stanu. Iz dokumenta je razvidno, da se je papež Frančišek pri obravnavi tega primera zanašal na odločitve, ki sta jih sprejela njegova predhodnika, Janez Pavel II. in Benedikt XVI. Ta dva pa nista dobila točnih in popolnih informacij. Dejstvo je tudi, da se do leta 2017 nobena obtožba ni nanašala na zlorabo mladoletne osebe. Takoj, ko je do tega prišlo, je papež Frančišek sprožil vse postopke.

Zakaj se je Janez Pavel II. leta 2000 kljub nekaterim anonimnim obtožbam proti McCarricku odločil za njegovo imenovanje za washingtonskega nadškofa? Škofje, ki bi morali raziskati govorice, so podali netočne in nepopolne informacije. McCarrick je v osebnem pismu papeževemu tajniku, danes krakovskemu kardinalu, Stanislawu Dziwiszu, zanikal kakšno koli moralno sporno obnašanje. Poročilo tako ugotavlja, da bi na odločitev Janeza Pavla II. lahko vplivala njegova izkušnja poljskega komunističnega režima, ki je z lažnimi obtožbami poskušal diskreditirati klerike.

Ko so se leta 2005 pojavile konkretnejše obtožbe zlorab odraslih oseb, je Benedikt XVI. zahteval njegov odstop, z naročilom, naj se umakne in odpove javnim nastopom. Nikoli ni šlo za sankcije, zgolj za priporočila, tudi zato, ker je bil kot nadškof upokojen. Novo obtožbo leta 2012 bi moral raziskati takratni nuncij v ZDA, Carlo Maria Viganó, ki ga poznamo po tem, da je papeža Frančiška zaradi primera McCarrick pozval k odstopu. A svojega dela ni opravil. McCarrick je tako ostajal aktiven in veliko potoval po tujini. Vse se je spremenilo, ko je leta 2017 prišla prva obtožba o zlorabi mladoletnika.

Kaj se je Cerkev naučila iz tega primera? Marsikaj je že vključeno v razna navodila, med drugim tudi to, da anonimna obtožba ne sme takoj romati v koš.
Papež Frančišek je v odgovor na poročilo o McCarricku pri današnji splošni avdienci znova izrazil svojo bližino žrtvam zlorab in obljubil prizadevanje Cerkve za izkoreninjenje tega zla.

Kdo bo torej naslednji, ki se bo znašel v tako obsežni preiskavi? V ponedeljek objavljeni poljski dokumentarni film razkriva, da naj bi prej dolgoletni tajnik pokojnega poljskega papeža, kardinal Stanislaw Dziwisz, prikrival očitke o spolnih zlorabah. Poljski škofje menijo, da bi moral preiskavo prevzeti Vatikan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...