Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Theodore McCarrick (foto: Vatican news)
Theodore McCarrick

Kdo in kaj je vedel o McCarricku?

Svet | 30.05.2019, 10:29 Marta Jerebič

Preiskava o tem, kdo in kaj je vedel o spolnih zlorabah nekdanjega ameriškega kardinala in nekdanjega duhovnika Theodorja McCarricka, se nadaljuje, je medijem povedal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da bo izjava objavljena, ko bo preiskava končana. Ta se je sicer začela že oktobra lani.

Do Parolinovih besed prihaja potem, ko sta portal Crux in CBS objavila dopis, ki potrjuje, da je Vatikan leta 2008 proti McCarricu uvedel ukrepe, zanje je vedel takratni washingtonski nadškof kardinal Donald Wuerl, ki je to sicer zanikal.

Dopis pa razkriva tudi, da je imel McCarrick pod papežem Frančiškom veliko vlogo pri vzpostavljanju diplomatskih odnosov s Kitajsko.

Eno uro po objavi te novice, je v medije prišla papeževa izjava iz intervjuja za mehiško televizijo Televisa, v kateri Frančišek zatrjuje, da o obtožbah proti McCarricku ni vedel popolnoma nič, sicer ne bi molčal.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.