Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (foto: Vatican Media)
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah | (foto: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Svet | 28.04.2024, 14:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, vrhunec dneva pa je bila sveta maša na Trgu sv. Marka. V homiliji je med drugim pozval k zaščiti okoljske in človeške dediščine. Brez skrbi in zaščite naravne pokrajine bi Benetke lahko prenehale obstajati, je dejal.

V ženskem zaporu: Ne pozabimo na dostojanstvo!

Papež je obisk začel že zgodaj zjutraj, za prvi postanek si je izbral ženski zapor na otoku Giudecca, ki gosti tudi paviljon Svetega sedeža na letošnjem umetnostnem bienalu in pripoveduje o vsakdanjem življenju zapornic skozi oči desetih umetnikov.

Papež na srečanju z zapornicami v Benetkah
Papež na srečanju z zapornicami v Benetkah © Vatican Media

Na srečanju s približno 80-imi zapornicami 14 različnih narodnosti, ki je potekal na dvorišču zapora, je opozoril na prezasedenost zaporov, pomanjkanje osebja, nasilje in trpljenje, hkrati pa tudi na sporočilo upanja. Kot je dejal, zapor lahko postane začetek nečesa novega, kraj moralnega in materialnega preporoda, ki spodbuja talente in sposobnosti zapornikov. Dokaz za to je umetniški dogodek bienala, h kateremu so aktivno prispevale tudi zapornice. Ob tem je papež dejal: »Bistveno je, da zaporniški sistem zapornikom nudi tudi orodja in prostore za človeško, duhovno, kulturno in poklicno rast ter ustvarja pogoje za njihovo zdravo reintegracijo. Prosim, ne pozabimo na dostojanstvo, ampak dajmo nove možnosti!«

Ženske v umetnosti
Z umetniki bienala se je papež nato srečal v cerkvi sv. Magdalene oziroma zaporniški kapeli. V nagovoru je dejal, da nihče nima monopola nad človeško bolečino. Vendar pa se v ženski v edinstveni obliki združita veselje in trpljenje, ki jima moramo prisluhniti, ker nas učita nekaj pomembnega. Pri tem je Frančišek izpostavil umetnice, kot so: Frida Khalo, Corita Kent ali Louise Bourgeois. »Z vsem srcem upam, da nam bo sodobna umetnost odprla pogled in nam pomagala ustrezno ceniti prispevek žensk kot soprotagonistk človeške pustolovščine," je dejal papež.

Papež na srečanju z umetniki beneškega bienala
Papež na srečanju z umetniki beneškega bienala © Vatican Media

Mladim: Odložite telefone, obarvajte svet z evangelijem
Z motornim čolnom so ga nato odpeljali na Trg pred baziliko Marije Zdravja, ki jo obdajajo vode Velikega kanala in kjer ga je pričakalo 1700 mladih z območja Treh Benečij. Nove generacije je spodbudil, naj gredo proti toku, naj ugasnejo televizijo, pustijo svoje mobilne telefone in se srečajo z ljudmi. »Išči tiste, ki so sami, obarvaj svet s svojo ustvarjalnostjo, naslikaj poti življenja z evangelijem. Vstani in pojdi.«

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah © Vatican Media

Sveta maša: Bez skrbi za okolje, Benetke lahko izginejo
Medtem so verniki že od 7. ure zjutraj polnili Trg. sv. Marka, kamor se je papež pripeljal s papamobilom. Svete maše se je udeležilo več kot 10 tisoč ljudi, papež pa je v homiliji pozval, naj bodo Benetke, ki so bile vedno kraj srečevanja in kulturnih izmenjav, znamenje vključenosti, lepote, ki bo dostopna vsem, in skrbi za stvarstvo. Ob tem je opozoril, da se mesto ob vsej svoji lepoti sooča s številnimi nevarnostmi, kot so podnebne spremembe in množični turizem. "Benetke so eno z vodo, na kateri ležijo. Brez skrbi za okolje, lahko celo izginejo.«

Trg sv. Marka v Benetkah
Trg sv. Marka v Benetkah © Vatican Media

Regina Coeli: Razmere na Haitiju

Po opoldanski molitvi je bila papeževa prva misel namenjena Haitiju. Mednarodno skupnost je pozval, naj podpre delo novega prehodnega predsedniškega sveta, da bo lahko vodil državo k miru in stabilnosti. Sledila je molitev za mučeno Ukrajino, Palestino, Izrael, Rohinge in številne prebivalce v vojni. Papež je pred odhodom iz Benetk v baziliki počastil še relikvije zavetnika mesta.

Papež v baziliki sv. Marka v Benetkah
Papež v baziliki sv. Marka v Benetkah © Vatican Media

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.