Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Malcolm Ranjith se poklanja žrtvam napada na veliko noč 2019 (foto: Vatican Media)
Kardinal Malcolm Ranjith se poklanja žrtvam napada na veliko noč 2019 | (foto: Vatican Media)

Pet let po velikonočnem napadu na kristjane v Šrilanki še vedno v iskanju resnice

Svet | 22.04.2024, 13:46 Marta Jerebič

Včeraj je minilo pet let od velikonočnega napada na kristjane v Šrilanki, v katerem je bilo ubitih več kot 320 ljudi. Odgovornost je takrat sicer prevzela Islamska država, a resnica o dogodku še danes ostaja zavita v skrivnost. Obveščevalna služba je namreč vedela za načrtovanje napada, vendar pa oblasti niso ukrepale in niso poostrile varnosti. Da bi bilo pravici zadoščeno, si ves čas prizadeva tudi Katoliška cerkev, ki zahteva neodvisno preiskavo.

V otoški državi so 21. aprila 2019 skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile eksplozije v treh katoliških cerkvah in treh luksuznih hotelih. Nekaj ur pozneje sta v predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji. Samomorilski napadalci so bili člani šrilanške džihadistične skupine, ki je razglasila pripadnost Islamski državi.

Kljub številnim preiskavam, večinoma pod vladnim oziroma parlamentarnim okvirjem, je resnica še vedno zavita v skrivnost, svojci žrtev še čakajo na pravico.

Sodišče je lani razsodilo, da takratni šrilanški predsednik in najvišji uradniki niso upoštevali opozoril iz tujine o neizbežnosti napadov. Odgovornim je naložilo, da morajo sorodnikom žrtev plačati odškodnino v višini milijona dolarjev, a je še niso plačali.

Preživeli in svojci umrlih zahtevajo tudi preiskavo trditev o tem, da so bili napadalci povezani z zdajšnjo vodjo šrilanške obveščevalne službe, ki ostaja na položaju.

Ker so vse dosedanje preiskave pokazale na vpletenost politike v napade in ker je očitno, da politiki ni v interesu, da bi prišlo do temeljite preiskave napada, si Katoliška cerkev prizadeva za neodvisno preiskavo.

Iskanju pravice se posveča posebna ekipa Centra za družbo in religijo v Kolombu, ki pri tem sodeluje z mednarodnimi organizacijami, zlasti Svetom za človekove pravice v Ženevi.

Vodja centra, p. Rohan Silva je ob tem v pogovoru za Vatican News povedal, kako so snovalci verjetno upali, da bodo spodbudili protimuslimanska čustva in manipulirali z volivci pred skorajšnjimi predsedniškimi volitvami. A se je kardinal Malcolm Ranjith sestal z muslimanskimi voditelji in jim zagotovil, da se njihovi skupnosti ne bo nič zgodilo in tako preprečil prelivanje krvi v državi.

P. Silva dodaja, da sodelovanje med različnimi verskimi skupnostmi ostaja dobro, kar skrbi je, da bi do delitev prišlo zaradi političnega vmešavanja.

Svet
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...