Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Br. Štefan Kožuh (foto: Rok Mihevc)
Br. Štefan Kožuh | (foto: Rok Mihevc)

Božja beseda rešuje alkoholika, vdovo, siroto… vsakega od nas #video

Radijski misijon 2024 | 18.03.2024, 17:10 Alen Salihović

»Moč Božje besede« je bila osrednja tema 2. misijonskega nagovora. Brat Štefan Kožuh ga je pripravil v Porcijunkuli, ki je v cerkvi sv. Marije Angelske pri Assisiju. Porcijunkulo je pred propadom rešil sv. Frančišek Asiški. Br. Štefan je razmišljal o moči Božje besede. Ko Jezus zagotovi, da bo z nami do konca časa, ostaja z nami na različne načine, vključno z besedo in zakramenti, je dejal. Ob sklepu misijonskega nagovora je nakazal, na kakšen način naj se lotimo branja Svetega pisma.

Cerkev nenehno potrebuje prenovo

»Frančišek tukaj v Porcijunkuli še vedno išče, kaj je resničen način njegovega življenja. Ima jasno sporočilo »Pojdi in popravi mojo Cerkev«. In Frančišek se odpravi in začne po sv. Damijanu popravljati še malo razpadajočo cerkvico Svete Marije Angelske, in še ne razume do konca, kaj je pravzaprav smisel njegovega življenja. Prenavlja cerkvice. Tudi te dni, ko smo vstopili sem, smo videli, da je cerkev v celoti, skupaj z malo cerkvico, odeta v gradbene odre, ker ju obnavljajo, ker je Cerkev kot struktura vedno potrebna prenove. Kot se to dogaja tudi v naših časih, v tej naši sinodalni poti, ki jo živimo znotraj celotne Cerkve. Cerkev nenehno potrebuje prenovo. Prav na tem kraju se Frančišku zgodi nekaj izjemnega, kar dokončno določi smer in način njegovega življenja,« je povedal br. Štefan.

Cerkev nenehno potrebuje prenovo. 

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Božja beseda je moč za naše življenje

Br. Štefan je nadaljeval, da je sv. Frančišek skozi različne dogodke življenja spoznaval moč Božje besede. »Božja beseda je moč. Moč za naše življenje. Je življenje samo v sebi Božja beseda, kajti kot pravi evangelist Janez »v začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudem« (Jn, 1 1-5). To so prve vrstice Evangelija po Janezu. Svetopisemski Bog je Bog, ki govori. Je Bog, ki govori o življenju in o ljubezni. Poslušajte moje ljudstvo, govoril bom. In vendar je ta Božja govorica drugačna od človeške. Veliko globlja, veliko močnejša, veliko bolj učinkovita,« je poudaril.

© Rok Mihevc

Božja beseda pozna vse tone človeške govorice in se prilagaja človeku

Osrednji misijonar br. Štefan je drugo misijonsko razmišljanje nadaljeval z besedami, da je »Božja beseda včasih mogočen grom, ki lomi libanonske cedre, drugič spet je šumenje blagega vetra. Pozna vse tone človeške govorice in se prilagaja človeku. Na tem mestu se moramo spomniti prilike o sejalcu (Mr 41–9; Lk 84–8). Naj bo moč Božje besede še tako velika, če ne najde primerne zemlje, bo morala čakati, da bo lahko prinesla sad. Na kamnitih tleh ne zraste nič, ob poti bolj ali manj raste zgolj trnje. Samo rahla, vlažna preorana zemlja bo obrodila trideseteren, šestdeseteren, morda celo stoteren sad, kot je bilo to v primeru Frančiška,« je spodbudil br. Štefan. Opozoril je, da se je sv. Frančišek kar tri leta spraševal in iskal, kaj želi Gospod dá stori in skupaj z brati, je s pomočjo Božje besede dobil odgovor: »Pojdite, oznanjajte, brez vsega, ne računajte na svoje moči, računajte na Mene. In tako se začne bratstvo.«

© Rok Mihevc

Božja Beseda pomaga vsem – alkoholiku, vdovi, siroti…

Nato je spregovoril o teh primerih, kako je Božja beseda spremenila tok življenja mladima zaročencema, ki sta hodila po poti, ki vodi v pogubo, alkoholiku ter vdovi in siroti. »Gospod deluje tudi v našem življenju, vendar mogoče na bolj običajen način. Potrebuje zgolj naše učljivo poslušanje, da prepoznamo v teh besedah resnično Božjo besedo. Za Sveto pismo lahko rečemo, da je svojevrsten zakrament. V teh znamenjih besed se skriva moč milosti, ki znazmore spreminjati moje življenje. Če hočemo v njej prepoznavati resnično Božjo voljo, za nas seveda potrebujemo tukaj moč Svetega Duha,« je poudaril in še povedal, da zakrament Božje besede deluje onkraj tega, kaj si človek lahko predstavlja.

Sveti duh je torej edino in resnično sredstvo sporočanja vsebine Božje besede, namenjene vsakemu od nas. Ta duh je življenje. Samo v duhu bomo razumeli Božjo besedo.

© Rok Mihevc

Medij kot prenašalec Božje besede

Za sporočanje Božje besede je po besedah br. Štefana Kožuha potreben medij, lahko je tiskan, lahko je to radio ali kateri drugi način, ki potrebuje internetno povezavo. »Potrebujem medij, da lahko posredujem oznanilo. Potrebujem dih, da se sliši glas. Brez diha sape ni glasu. Ta dih je Sveti Duh. Ta medij je Sveti Duh. Ta prenaša Božjo moč, ki se skriva v vsaki Božji besedi. Sveti Duh kot posrednik Božje besede. Sveti duh je torej edino in resnično sredstvo sporočanja vsebine Božje besede, namenjene vsakemu od nas. Ta duh je življenje. Samo v duhu bomo razumeli Božjo besedo,« je povedal.

© Rok Mihevc

Radijski misijon 2024
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.