Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Demonstracije v Tel Avivu (foto: @Yonatan_Touval / X)
Demonstracije v Tel Avivu | (foto: @Yonatan_Touval / X)

Je v Gazi premirje mogoče?

Novice | 31.03.2024, 15:50 Marjana Debevec

Na nemirnem Bližnjem vzhodu, kjer velikonočno slavje danes preglasijo boleči zvoki vojne med Izraelom in skrajni islamističnim gibanjem Hamas. Danes bodo v Kairu predvidoma stekli tudi novi pogovori za dosego začasnega premirja. Za komentar smo prosili poznavalca razmer na Bližnjem vzhodu Nejca Krevsa.

Le želimo si lahko, da bi prav danes prišlo do napredka v pogajanjih. Menim, da so diplomatska prizadevanja ključna, da enkrat za vselej potihne orožje v Gazi, mednarodni pritisk se vrši, kljub temu pa rakete iz Gaze še naprej dežujejo proti judovski državi, Izrael pa odgovarja s smrtonosnim odzivom. Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva, ki ga v Gazi vodi Hamas, je bilo ponoči skupno ubitih 75 ljudi, prišlo je tudi do napada na begusko taborišče Magazi.

Nadaljevanje izraelskih vojaških operacij v Gazi je sicer v neposrednem nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je v ponedeljek tudi s podporo Slovenije pozval k takojšnjemu premirju. Tudi Sveti oče ni pozabil na grozeče prizore iz Gaze: "Ne pustimo se logiki oboroževanja, mir se ne gradi z orožjem, ampak tako da ponudimo roke in odpremo srca." je dejal papež Frančišek. Velik pritisk na izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovo ministrstvo ekipo kriznega kabineta vrši tudi vse več Izraelcev, ki so sinoči znova napolnili ulice številnih izraelskih mest. Po pričakovanju je bilo znova najbolj intenzivno v Tel Avivu in Jeruzalemu.

Po skoraj 6 mesecih je v ujetnišvu v Gazi še vedno okoli 130 izraelskih talcev, najverjetneje jih je okoli 100 živih. Vendar protivladni protestniki niso svoj protest usmerili zgolj proti vojni v Gazi in prizadevanjem za premirje, temveč tudi neposredno v 74 letnega Netanjahuja, ki je, tako protestniki, s svojo skrajno desno vlado soodgovoren za enega največjih varnostnih spodrsljajev v zgodovini sodobne države Izrael. Kako ironično je, da se je njegov vzdevek pred vojno imenoval Mr. Security? Gospod varnost. A še zdaleč od tega, da bi Izraelci bili varni pred roko terorizma, ki je svoj vrhunec doživela 7. oktobra lani.

Dan, ko je bilo največ Judov ubitih v enem dnevu po holokavstu. Skratka, protestniki ne bodo odnehali, zdaj bodo postavili nekakšen protestniški kamp pred knesetom, izraelskim parlamentom. Glavni cilj je: vztrajati dokler ni dosežen mir v Gazi in dokler premier Netanjahu ne konča na smetišču politične zgodovine. Vendar Netanjahu tudi ve, da ga zadnja vojna s Hamasom tudi v prenesenem pomenu ohranja pri političnem življenju. A ne bo mogel mimo tega, da bodo ljudje po vojni terjali pravico in odgovornost.


Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...