Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dr. Federico Potočnik (foto: Rok Mihevc)
Dr. Federico Potočnik | (foto: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Slovenija | 14.03.2024, 09:00 Petra Stopar

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ki pravi, da zdravniki pravzaprav ne zahtevajo ničesar novega. Po njegovem smo zdaj priča boju za to, da bi vlada držala besedo.

Dr. Potočnik je v pogovoru za Radio Ognjišče o stavki povedal, da je kar precej manipulacij s številkami, z namenom, da se prikaže, kot da je zdravnikov, ki stavkajo, manj. »Ampak skoraj vsi zdravniki stavkamo, s tem da zaradi zakona o stavki pregledujemo vse paciente nad 65 let in pod 18 let ter vse urgentne stvari, ne glede na stavko. Tako da, če je nekdo star 65 let ali več, ne bo opazil prav nobene razlike v obravnavi.«

Pojasnil je, da zdravniki ne zahtevajo ničesar novega, ampak si samo želijo, da vlada izpolni tisto, o čemer so se izpogajali že pred enim letom in pred skoraj dvema letoma in kar je vlada že podpisala. »Oni so se z vsem strinjali, kar mi sedaj zahtevamo, samo tega niso izpeljali niti niso začeli tega izpeljevati. Tako da, kar poteka zdaj, je boj za to, da bi vlada držala besedo,« je spomnil specialist infektologije.

Žalostno se mu zdi, da namesto, da bi vlada priznala, da je prelomila besedo in to poskusila popraviti, dela nekaj čisto nasprotnega, je šla »v vojno z nami zdravniki«. Vsak drugi dan namreč lahko po njegovem v medijih nastane »neka namišljena afera ali neka stvar izpred desetih let«.

Življenje smo dali naši skupnosti in se nam zdi grdo, kako ta vlada, ki bi morala izboljšati pogoje za vse, tako grdo ravna z nami.

Ob tem je poudaril, da zdravniki dajo skozi skoraj 15 let študija za to, da ljudem pomagajo. »Življenje temu posvečamo, mi delamo veliko nadur. Sam jih običajno naredim okrog 80, poleg svojega rednega dela v bolnišnici. Nisem nič posebnega, vsi moji kolegi delajo nekaj podobnega. Hočem reči, življenje smo dali naši skupnosti in se nam zdi grdo, kako ta vlada, ki bi morala izboljšati pogoje za vse, tako grdo ravna z nami. Mi si konec koncev želimo, da bi bil urejen sistem, da lahko mirno in normalno delamo, da imamo čas za paciente, da imamo dobre stavbe – saj vidite, stavbe razpadajo – skratka, da dobimo takšno zdravstvo, kot si ga ljudje zaslužijo. Žal tega ni in zato je stavka nujna,« je še dejal.

Celotnemu pogovoru, v katerem v začetku komentira tudi nekatere ukrepe ministrstva za zdravje za povečanje dostopnosti do zdravnika, uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka, odnos vlade do zasebnih zdravnikov in vlogo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pri skrajševanju čakalnih dob lahko prisluhnete na tej povezavi.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.