Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Alenka Forte (foto: Tamino Petelinsek / STA)
Dr. Alenka Forte | (foto: Tamino Petelinsek / STA)

Zdravnica Forte trenutno zdravniško stavko ocenjuje kot posledico zamujenih priložnosti

Slovenija | 01.03.2024, 15:04 Uredništvo Radia Ognjišče Alen Salihović

Zdravniki po državi stavko podpirajo. Se pa zavedajo, da ta predvsem obremenjuje bolnike. O aktualnem dogajanju smo govorili z nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za Zdravje in zdravnico doktorico Alenko Forte.

V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki za nadurno delo že začeli veljati. Delo bodo marsikje reorganizirali, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi. Doktorica Alenka Forte meni, da bi se dalo stavko preprečiti in da gre za veliko zamujenih priložnostih v zadnjih tridesetih letih.

»Mislim, da je normalno, da si vsak, katerikoli delavec, v katerikoli panogi, zasluži tiste pravice, ki so obče, primerne. Torej, štirideset urni delovnik, počitek in primerno nagrajevanje za opravljen volumen dela. Mi smo to zamudili v slovenskem zdravstvu, čeprav se veča število kadra, vendar še daleč ne dosegamo evropskih številk, kar se tiče splošno zdravnikov, kar se tiče družinskih zdravnikov in mnogih drugih specialnosti.« Forte sindikalni boj ocenjuje kot ustavno pravico in hkrati poudarja, da je neprimerno, da gre le-ta preko hrbtov pacientov. Dodaja še, da ne znamo zadostno gledati na urejenost Evrope ter da ob stalni komunikaciji pri težavah, tako s strani stroke kot odgovorne politike, do trenutnega stanja verjetno ne bi prišlo. Prav tako se težave kažejo v komunikaciji z mediji.

Prisluhnite pogovoru.

Slovenija, Politika, Novice
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...