Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Janez Janša (foto: www.sds.si)
Janez Janša | (foto: www.sds.si)

Janša: Potrebujemo glasno budnico

Slovenija | 18.02.2024, 10:53 Petra Stopar

SDS je v soboto v Mariboru s slavnostno akademijo praznovala 35. obletnico ustanovitve stranke. Obenem se je predstavilo devet kandidatk in kandidatov za volitve v Evropski parlament, 9. junija. Še pred tem pa prvak SDS Janez Janša vabi na »glasno budnico«. »To budnico bomo organizirali na prvi pomladni dan letošnjega leta, 21. marca, na Kongresnem trgu v Ljubljani,« je napovedal.

Tomc nosilka kandidatne liste SDS za volitve v EP

Svet SDS je torej v soboto pred akademijo potrdil kandidatno listo stranke za junijske evropske volitve. Tudi tokrat bodo v stranki stavili na evropskem političnem parketu izkušen kader. Nosilka liste bo sedanja evropska poslanka Romana Tomc, drugo mesto na listi bo zasedel njen bruseljski kolega, evropski poslanec Milan Zver. Na listi bodo nato sledili podpredsednik SDS in nekdanji notranji minister Aleš Hojs, na četrtem in petem poslanca SDS Franc Breznik in Branko Grims, na šestem nekdanji mariborski župan in sedanji predsednik mariborskega odbora SDS Franc Kangler in na sedmem mestu nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Listo zaključujeta članica podmladka SDS Karin Planinšek in mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine Zala Tomašič.

»Ta kandidatna lista je izjemno močna, s prekaljenimi kandidati in seveda tudi s takimi, ki nosijo s sabo novo, mlado energijo. Zato si štejem res v veliko čast, da sem lahko nosilka,« je po seji sveta dejala Tomc. V SDS tudi pred tokratnimi evropskimi volitvami stavijo na zmago. Po besedah Tomc se bodo borili po najboljših močeh, a si ne bodo »dajali bremena«, da bi napovedovali število osvojenih poslanskih mandatov. »Verjamem pa, da bomo zmagovita lista vsekakor v slovenskem prostoru. Hkrati pa je zelo pomembno, da takšne zmagovite rezultate dosežejo tudi naši kolegi po drugih evropskih državah, kajti skrajni čas je, da se Evropa počasi obrne v desno,« je prepričana.

Skrajni čas je, da se Evropa počasi obrne v desno.

Kandidati stranke so se predstavili tudi na slavnostni akademiji. Zver je ob tem dejal, da imajo evropski poslanci za svoje delo na voljo dve poti. Prva je lažja, enostavnejša, druga pa bolj strma, trnova in vključuje odpiranje perečih tematik, kar ni vedno nujno izpostavljeno v javnosti. A je prepričan, da bodo vsi kandidati SDS v primeru izvolitve izbrali drugo, težjo pot. Tudi preostali kandidati so izjavah izrazili prepričanje v močno listo, ki je po njihovi oceni, kot je med drugim dejal poslanec Breznik, prava kombinacija mladostne energije in političnih izkušenj, tudi iz tujine. Podpredsednik SDS Hojs pa se nadeja tudi, da se bo v Evropskem parlamentu po volitvah vzpostavila koalicija, ki ne bo »koalicija prestiža ali koalicija nabiralcev evra, ampak bo to koalicija, ki bo Evropo popeljala v smer, kjer bodo vsi ljudje v Evropi živeli bolje«.

»Ne delamo tistega, kar je všečno, ampak tisto, kar je prav«

Janša je v nagovoru, ki so ga po akademiji objavili tudi na spletni strani SDS, spomnil na ustanovitev koalicije Demos pred 35 leti, v kateri je bilo najprej pet, na koncu pa sedem članic. »Danes od te množice, tega števila, dejansko obstaja samo še Slovenska demokratska stranka in nekaj zametkov je še po nekateri drugih strankah. Na žalost niso vse parlamentarne. Na tej točki se vprašamo, kaj je tisto, kar je poleg napora in tudi žrtev, pa tudi veselja in dobre volje, ki so ga tisoči, deset tisoči članic in članov v to naše delo prispevali, da je temu tako, da Slovenska demokratska stranka predstavlja najuspešnejši politični projekt v zgodovini samostojne Slovenije. To je dejstvo, da v Slovenski demokratski stranki ne delamo tistega, kar je všečno, ampak tisto, kar je prav. In v slovenski, pa tudi evropski in svetovni politiki je to ključna ločnica,« je menil.

V nagovoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer v državi in izrazil zaskrbljenost zaradi položaja, v katerem se je po njegovem znašla v času vlade pod vodstvom Roberta Goloba: »Ob tem, ko statistika kaže, da je Slovenija zabeležila konec lanskega leta praktično največji padec industrijske proizvodnje v Evropi. Ob tem, ko javni sektor razpada in ni dneva, ko ne bi še kak sindikat, čeprav, ko gre za sindikate javnega sektorja, je zelo verjetno to prej volilno telo sedanje koalicije kot obratno, ampak skoraj ni dneva, da ne bi nekdo napovedal nove stavke.«


Ob tem je napovedal shod, ki bo 21. marca na Kongresnem trgu v Ljubljani in kamor vabijo »vse ljudi dobre volje, ki jim je mar za prihodnost Slovenije«. »Da se ne bo dogajalo to, kar se zdaj dogaja, da se ne bomo morali spet v parlamentu upirati poskusom, da se uvede skupna jedra, da slovenski jezik postaja drugorazredni kot nekoč, kot so to nekoč poskušali, pa jim ni uspelo. In da enostavno plujemo po nekem, ne še toliko, ampak vseeno, že dovolj razburkanem morju in na tej barki enostavno ni kompasa. Zato je ta budnica pomembna,« meni.

Naslednja takšna budnica pa bodo po njegovih besedah volitve v Evropski parlament, 9. junija. »Do takrat boste na slovenskem političnem prizorišču doživeli še marsikaj,« je dejal in opozoril, da bo treba to, kar se zdaj ruši, znova zgraditi, kar pa ne bo enostavno.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.