Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Barbara in Jan Zobec (foto: Rok Mihevc)
Barbara in Jan Zobec | (foto: Rok Mihevc)

Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec kritična do vladavine prava in delovanja vlade.

Spoznanje več | 21.01.2024, 13:10 Alen Salihović

»Ljudje so si sami krivi, da imamo, kar imamo,« je politično dogajanje v Sloveniji komentiral vrhovni sodnik Jan Zobec. Opozoril je na razgradnjo vladavine prava in vsiljevanje navad, ki so po volji večini. Vrhovna sodnica Barbara Zobec pa je v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« opozorila na vlogo civilne družbe, ki v nekaterih primerih izkrivlja demokracijo.

Postajamo vse bolj revna, obubožana družba, saj zmanjkuje denarja, tako nabuhlemu javnemu sektorju, kot gospodarstvu, ki je pretirano obremenjeno z davki in naraščajočimi stroški, je v oddaji opozoril Zobec.

»Inflacija je neusmiljena. Cene energentov norijo, alternativni viri, na primer drva, naj bi se celo prepovedala oziroma izključila, cene elektrike, predvsem tudi omrežnine pa naravnost ubijalske in letijo v nebo. Ampak ljudje so pač tako hoteli. Na svobodnih volitvah so se odločili, da Gibanju Svoboda, ne stranki, ampak Gibanju Svoboda podelijo skorajda absolutno večino. In imamo, kar smo izvolili, oziroma so izvolili,« je dejal.

Zobec je dodal, da je predsednik Gibanja Svoboda in sedanji premier Robert Golob pred volitvami napovedal višje davke, napovedal odstranitev urada za demografijo, odstranitev ograje na južni meji, dvignil loparček, ki je sporočal, da ne bo investicij v cestno infrastrukturo ter povedal, da bodo zakone pisali nevladniki.

Na svobodnih volitvah so se odločili, da Gibanju Svoboda, ne stranki, ampak Gibanju Svoboda podelijo skorajda absolutno večino.

Vsemu temu smo danes priča v Sloveniji, meni sogovornik. »In besede postajajo meso, čeprav ga je na krožnikih vse manj, pa ne samo zaradi vmešavanja politike v prehrambene navade ljudi. Hočem reči, ljudje so si sami krivi, da imamo, kar imamo in da nas nekatere države, ki so bile nekoč daleč za nami in smo jih gledali zviška, sedaj prehitevajo v vseh pogledih. Mi pa postajamo družba z nedelujočim zdravstvenim sistemom, visokimi davki in drugimi javnimi dajatvami, nedelujočo dolgotrajno oskrbo, vse večjo draginjo, nizkimi dohodki, padajočo porabo, razgradnjo vladavine prava, a trdno odločeni, da obračunamo s sovražnim govorom, podobno kot Putinov režim, živalim zagotovimo srečo in veselje, ljudi spreobrnemo v vegetarijanstvo in jih spravimo na kolesa, ter jih oborožimo se »ta pravimi« informacijami, takimi, ki jih ne bodo begale ali kakorkoli napeljevale k pogledom politikov, ki imajo v imenu in priimku črko J.«

Zobec je dodal še, da plačujemo visoko ceno ljudske naivnosti, državljanske neodgovornosti, pasivnosti in brezbrižnosti. Vrhovna sodnica Zobec pa je spomnila na pretirano vlogo, ki jo pri nas dobiva civilna družba, ki je po godu vladajoče politike. »Problem pa nastane, ko določeni deli civilne družbe prevzamejo oblast. Ko določena izbrana civilna družba, na primer izbrane nevladne organizacije, dobijo oblast, za katero nimajo demokratičnega mandata in ne nosijo politične odgovornosti. To se dogaja v Sloveniji, ko politično izbrana civilna družba, izbrani NVO-ji pišejo zakone, sodelujejo v strateških svetih in s tem usmerjajo vladno politiko. To pa seveda izkrivlja demokracijo. Centri moči so zunaj demokratičnega procesa, niso nikomur odgovorni, brez nadzora volivcev, so le orodje ter izgovor avtokratskega upravljanja z državo,« je povedala vrhovna sodnica Baraba Zobec, ki je skupaj s soprogom, vrhovnim sodnikom Janom Zobcem odgovarjala tudi na vprašanje politične higiene v Sloveniji.

To se dogaja v Sloveniji, ko politično izbrana civilna družba, izbrani NVO-ji pišejo zakone, sodelujejo v strateških svetih in s tem usmerjajo vladno politiko. To pa seveda izkrivlja demokracijo. Centri moči so zunaj demokratičnega procesa, niso nikomur odgovorni, brez nadzora volivcev, so le orodje ter izgovor avtokratskega upravljanja z državo...

»Pri nas etične norme in moralni standardi neopazno in vztrajno padajo. Ljudje tega ne opazijo, rečejo nekako, tako pač je. Nihče se več resno ne sprašuje o moralnih razsežnostih ravnanja nosilcev politične moči in oblasti. Vse je možno. Morda tudi zato, ker je koalicija povsem izčrpala svoj že itak plitek kadrovski bazen. Nihče, ki da kaj na svoj poklic, svoj politični in strokovni ugled, se ne želi več izpostavljati v projektu, ki je že vnaprej izgubljen,« je povedala.

Gosta sta v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, spregovorila tudi o stavki sodnikov s katero se ne strinjata, o delovanju sodišč pa tudi o dialogu, ki ga vlada vodi oziroma ne vodi s tistimi, ki se z njo ne strinjajo.

Spoznanje več
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.