Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
 (foto: Katoliška mladina)
| (foto: Katoliška mladina)

Zakaj čebele, panji in panjske končnice na taizejskem srečanju?

Slovenija | 31.12.2023, 06:00 Rok Mihevc

Glavno prizorišče Evropskega srečanja mladih je v ljubljanski dvorani Stožice pripravljeno v znamenju čebel in spominja na slovensko tradicijo.

Slovenska kulturna dediščina na letošnjem srečanju

V Sloveniji imamo izjemno čebelarsko dediščino. AŽ panje, panjske končnice, čebelnjake, kranjsko čebelo, od tu izhaja tudi Svetovni dan čebel. To slovensko kulturno dediščino so organizatorji želeli poudariti tudi na letošnjem srečanju v Ljubljani.

© Katoliška mladina

Čebelarjenje uči odgovornost, delavnosti, vztrajnosti

»Smo dežela z največ čebelarji na prebivalca, kjer se sme čebelariti le z kranjsko čebelo ali sivko, kot ji radi rečemo. Čebelarjenje uči odgovornosti, delavnosti, vztrajnosti in ne nazadnje tudi ljubezni ter skrbi za naravo, ki nas obdaja. Čebela je žlahtna spremljevalka slovenske kulture in svetel zgled urejene skupnosti in sodelovanja. Pravila, ki veljajo v čebeljih družinah, so spoštovanje, skrb za druge, pripadnost, predvsem pa odgovornost do lastnih in skupnih nalog. Učijo nas o pomembnih vrednotah in verjamem, da bodo v navdih tudi mladim,« je na novinarski konferenci pojasnila Maja Lampret, direktorica Zavoda za kulturo in turizem Prijetno domače Ivančna Gorica.

Pravila, ki veljajo v čebeljih družinah, so spoštovanje, skrb za druge, pripadnost, predvsem pa odgovornost do lastnih in skupnih nalog.

Panjske končnice poklonila Čebelarska zveza Slovenije

Na Taizéjskem srečanju so s sodelavci Hiše kranjske čebele iz Višnje Gore izvedli dve delavnici, ki sta bili sestavljeni iz izobraževalnega in ustvarjalnega dela. V prvem so udeležencem predstavili slovensko čebelarstvo, kranjsko čebelo, njene posebnosti in odlike ter tudi pomen opraševanja za prihodnost. V drugem delu pa je potekalo slikanje na panjske končnice, katere je udeležencem poklonila Čebelarska zveza Slovenije, in pomenijo pomemben del slovenske kulturne dediščine. »Ljudska umetnost na panjskih končnicah, ki so imele pogosto verske vsebine, so predstavljale tudi način, kako so nekdaj ljudje v svoje domove prenesli biblijske motive.«

© Katoliška mladina

© Katoliška mladina

© Katoliška mladina

© Rok Mihevc

Prizori panjskih končnic

Nekatere izmed njih je mogoče videti na glavnem prizorišču v Stožicah. »In sicer končnice s prizori: Jezusovo rojstvo, zadnja večerja, trije modri z vzhoda, beg v Egipt, svatba v Kani Galilejski, Jezusovo vstajenje in druge.«

© Katoliška mladina

© Rok Mihevc

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.