Papež Frančišek na rimskem vojaškem pokopališču (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek na rimskem vojaškem pokopališču | (foto: Vatican Media)

Papež na rimskem vojaškem pokopališču

Svet | 02.11.2023, 13:59 Marta Jerebič

Cerkev se 2. novembra, pa tudi že 1. novembra popoldne, spominja vseh vernih rajnih. Papež Frančišek je dopoldne sveto mašo daroval na rimskem vojaškem pokopališču, kjer je poudaril, da je vojna vedno poraz. Slovesnosti na odprtem, med dežjem in soncem, se je udeležilo približno 300 ljudi - duhovniki, družine, ostareli, vojaki in predstavniki oblasti, med njimi rimski župan.

Papež Frančišek se je na pokopališče pripeljal v invalidskem vozičku, s šopkom belega cvetja, ki ga je položil ob grob nekega vojaka, ki je umrl pri 28-letih, nato pa obe roki združil v molitvi in pot nadaljeval po travniku med drugimi nagrobniki padlih vojakov iz Comonwealtha.

Papež Frančišek na rimskem vojaškem pokopališču
Papež Frančišek na rimskem vojaškem pokopališču © Vatican Media

 »Pogledal sem starost teh padlih. Večina je bila med 20 in 30. To so bila prekinjena življenja. In pomislil sem na starše, na matere, ki so prejele pismo z besedilom : »Gospa, v čast mi je povedati, da imate sina heroja« - »Ja, heroja, ampak so mi ga vzeli«.

© Vatican Media

Enako se dogaja danes, je opomnil papež. Koliko mrtvih tudi v naši bližini. Koliko pretočenih solza ob prekinjenih življenjih. Zato je znova ponovil poziv. »Danes ob misli na pokojne prosimo Gospoda za mir, da se ljudje ne bi več pobijali v vojnah. Veliko nedolžnih mrtvih, veliko je vojakov, ki tam pustijo svoja življenja. Vojne so vedno poraz. Vedno. Ni popolne zmage. Da, eden premaga drugega, ampak ... – za tem je poraz cene, ki jo je potrebno plačati,« je papež dejal v kratkem nagovoru brez vnaprej napisanega besedila.

Sveta maša na rimskem vojaškem pokopališču
Sveta maša na rimskem vojaškem pokopališču © Vatican Media

Pred vrnitvijo v Vatikan se je kratko ustavil še na nekatoliškem pokopališču v Rimu Acattolico. Nastalo je leta 1716 z odobritvijo papeža Klemena XI., da bi nekatoliškim tujcem omogočili pokop v prestolnici. Imenuje se tudi "Pokopališče umetnikov in pesnikov", saj so tam zadnje počivališče našli številni predstavniki kulturnega sveta.

Svet
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...