Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Minister in predsednik državnega sveta z nagrajenci (foto: USZS)
Minister in predsednik državnega sveta z nagrajenci | (foto: USZS)

Prvi nagradi za doktorski disertaciji o identiteti Slovencev v Argentini in o ustvarjanju Florjana Lipuša

Slovenci po svetu | 18.10.2023, 09:00 Matjaž Merljak

Letos je osem raziskovalnih del o zamejstvu in izseljenstvu prejelo nagrado oz. posebno priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Zaključna slovesnost je potekala v dvorani Državnega sveta v Ljubljani.

To je bil že 21. nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu. Nanj je pripselo 17 nalog, skupaj pa je urad do zdaj prejel že 307 nalog.

Rezultati natečaja vidni pri delu civilnih organizacij in urada

Minister Matej Arčon je v izjavi za naš radio dejal, da te številke dokazujejo, da se mladi zanimajo za to področje, "da je še vedno aktualno, da širi naše obzorja, bogati slovensko skupnost in tudi vse civilne organizacije in predvsem je tudi nam v pomoč pri našem delu."

Natečaj je nekakšna spodbuda k temu, da se mladi odločajo za raziskovanje tega področja, "vsekakor pa so tukaj pomembni mentorji po fakultetah, da študente spodbujajo in usmerjajo, hkrati je neprecenljiv doprinos strokovne komisije, ki da pečat na vse to."

Večje zanimanje za to tematiko

Ker je slovesnost v torek, 17. oktobra 2023, potekala v dvorani Državnega sveta, je zbrane pozdravil tudi njegov predsednik Marko Lotrič in dejal, da ima Slovenija največje bogatstvo prav v ljudeh, ki zmorejo, naša država pa je dolžna izseljencem pomagati pri ohranjanju slovenstva, prav tako pa tudi pri vrnitvi v domovino.

Predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala prispela dela, Željko Oset pa je dejal, da je bilo letos opaziti trend rasti prispeljih nalog, hkrati pa se že čuti vpliv covid-19 na delovanje izseljenskih skupnosti.

Prvo nagrado na področju izseljenstva je prijela Nadia Molek za doktorsko disertacijo o procesih vzpostavljanja identitete Slovencev v Argentini. Prvo nagrado na področju zamejstva pa je prejel Dominik Srienc za doktorsko disertacijo o ustvarjanju pisatelja Floriana Lipuša.

Nadia Molek in minister Arčon
Nadia Molek in minister Arčon © USZS

Drugo nagrado je za izseljenstvo prejela Neli Skočaj (z magistrsko nalogo: Ali je znanje slovenskega jezika pogoj za čutenje slovenske etnične identitete), za zamejstvo pa Jasmina Klanjšček (za magistrsko nalogo Pomen glasovnega zavedanja v dvojezičnem vrtcu v Špetru).

Tretjo nagrada je na področju izseljenstva prejela Alenka Tratnik (z magistrskim delom Biografsko učenje slovenskih izseljencev v Avstraliji), za področje zamejstva pa Helena Lupinc za diplomsko nalogo o perspektivah, potrebah in ciljih skupnosti, ki bivajo v Trstu, glede Narodnega doma.

Posebno priznanje sta prejela Josip Veber za diplomsko delo o prispevku kulturnih prireditev Slovencev v južnem Banatu k razvoju turizma in Ivona Andres za diplomsko nalogo "Opis stare kmečke hiše v slovenskih govorih na avstrijskem Koroškem".

Dominik Srienc in minister Arčon
Dominik Srienc in minister Arčon © USZS

Prispela dela so ocenila strokovna skupina, dela za področje zamejstva so ocenjevali mag. Martina Piko Rustja, dr. Borut Klabjan in dr. Damjana Kern Andoljšek, za področje izseljenstva pa dr. Andrej Fink, Helena Janežič in dr. Željko Oset.

Slovesnosti so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in bližnji sorodniki, člani strokovne komisije, predsednica komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko ter predstavniki nekaterih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu. Prireditev je z glasbenim vložkom popestril Vito Peric, mlad glasbenik, ki prihaja iz obmejnega območja in s svojo harmoniko na drugačen način pogosto razveseljuje tudi Slovence v Italiji.

Več boste slišali v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju