Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Aljoša Bagola  (foto: Primož Korošec)
Aljoša Bagola | (foto: Primož Korošec)

V siloviti centrifugi življenja seveda ne moremo biti »okej«

Svetovalnica | 17.10.2023, 18:08 Nataša Ličen

»Telo odpove, ker je to edini način, da nam nekaj dopove.« Citat je ena izmed številnih kreativnih isker Aljoše Bagole, ki smo ga povabili v jutranjo oddajo iz cikla rednih tedenskih svetovalnih pogovorov. Samo, če se imamo dovolj radi, lahko sprejmemo idejo, da se stvari lahko obrnejo na bolje.

V Svetovalnico smo ga povabili tudi zaradi bližnjega Dneva duševnega zdravja.

Pripravljenost bi morala biti prisotna marsikje v naših urnikih, predvsem pa v načinu našega razmišljanja.

Aljoša Bagola piše tretjo knjigo, ki bo izšla naslednje leto. Izid je načrtno zavlačeval, saj pravi, uzde nenehnega dokazovanja in ihte mora pri sebi nekoliko zategniti. Potrpežljivost je v naših življenjih zelo zgovorna. Ko se odpravimo na pot šele s potrpežljivostjo postanemo trpežni. Knjiga bo govorila o pomembnosti postavljanja meja na marsikaterem področju. Če premečemo besedo močneje, dobimo naslov njegove nove knjige: »NE je moč

Povezava do prvega pogovora z Aljošo na našem radiu. 

Sreča ni opoteča, sreča je pot

"Šele, ko spremenimo pričakovanja o sebi in o svetu, lahko pričakujemo spremembe. Tudi jaz se še vedno zalotim v razmišljanju avtomatizmov, trdo delam na tem, da jih premoščam. Me utrudijo, a ne odneham. Vračam se k sili, k veri, kaj vse je v nas. Naučiti se imeti rad, vsaj toliko, kot nas ima rada življenjska sila. Bolečina bo le način na naših pogumnih prsih, zato jo je treba znati pretrpeti, jo premostiti in jo znati sprejeti. Bolečino si pripenjamo, ker ne zmoremo uiti vlogi žrtve. Če se nimamo dovolj radi in se ne cenimo dovolj, si nikakor ne moremo dovoliti ideje, da se naše življenje lahko obrne na bolje. Življenje označujemo za klinčevo, ko imamo sami sebe v klinču, to je nekaj, kar moramo spreminjati."

K pogovoru smo ga povabili tudi zaradi njegove vloge na področju duševnega zdravja, je ambasador življenja brez izgorelosti, v sklopu Slovenske krovne točke za psihosocialno svetovanje, Nisi o.k.?, povej naprej!

Po novem sem zelo vesten in po večerni meditaciji ob deseti uri že spim, tako je tudi prebujanje lepo, čarobno, vedro in polno energije.

Duševno zdravje je valuta prihodnosti

»Naš ustroj ni narejen za nenehno vzhičenost, tudi za stalno srečo ne, ker je to za biološki sistem enostavno prenaporno, ni trajnostno. Sodobne tehnologije pa to ugrabljajo, nenehno nam strežejo z dopaminskimi injekcijami in nas spravljajo v stanje stalnega pričakovanja in cepetanja s prsti. Na dan je tega na stotine. V naših možganih se izloča dopamin v pričakovanju nagrade.

Sreča je vedno posledica poti, na kateri uresničujemo svojo edinstvenost.
Sreča je vedno posledica poti, na kateri uresničujemo svojo edinstvenost. © PixaBay

Otrokom ne bi pustili, da pojejo sto sladkih čokoladic, jim pa prosto pustimo, da jih tolikokrat vznemiri popolnoma isti mehanizem, ki ga sodobne tehnologije znajo učinkovito nagovoriti, ugrabiti in v seštevku zlorabiti.

To vzhičenje nas dela nemirne, razdražljive, dela nas »nepobotane« s svetom, ki pa od nas zahteva disciplino, potrpežljivost in tudi neko zavzetost. Kratke enote koncentracije, ki jih zmoremo, niso dovolj za umirjeno življenje, ali pomirjeno delovanje.

Kako se ustaviti?

»Žal sam nisem pravočasno prepoznal simptomov in sem strmoglavil s pediestala dobivanja nagrad, blestenja, reševanja vsake situacije in tudi zadovoljevanja potreb vseh okrog sebe. Ko se zgodi izgorelost je to veto telesa našim ambicijam, umu, načinu razmišljanja, tudi vzgoji, v katero smo nezavedno ujeti.

Odpoved telesa je včasih edini način, da nam nekaj dopove. Dobimo zadnji ukor pred izključitvijo, in če tega ne vzamemo resno, se nam ne piše dobro. Sreča ni enako zunanji dosežki, sreča je notranji občutek, da ostanemo mirni med največjimi preizkušnjami, to je duševna kondicija. Cilj je uravnoteženost in sposobnost, da izzive, ki nam jih življenje postreže in bodo redno na naši poti, prenašamo z vedrostjo, optimizmom, dovolj energije in vero vase ter sodelovanjem. Odmerki stresa so v pravi meri koristni, ker s tem krepimo čustveno imunost, nam pomagajo premagovati ovire in dosegati cilje. Zadajanje ciljev je pomembno, ker to omogoča rast in razvoj. Dovolimo si kreativnost, ki je v nas." 

Aljoša Bagola, predavatelj, avtor knjižnih uspešnic in slovenski kreativni direktor desetletja.
Aljoša Bagola, predavatelj, avtor knjižnih uspešnic in slovenski kreativni direktor desetletja. © Primož Korošec

Prisluhnite pogovoru v celoti, priporočamo.

Tudi v branje knjig Srečo, prosim ter Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke.  

Svetovalnica
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.