Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novorojenček (foto: rawpixel.com)
Novorojenček | (foto: rawpixel.com)

Teden za življenje

Slovenija | 08.10.2023, 06:00 Petra Stopar

Teden za življenje, ki poteka od 8. do 15. oktobra, letos nosi naslov »Povzdignimo dar življenja«. "Vrednost življenja je tako velika, da je ni mogoče natančno opisati z besedami ali ovrednotiti s številkami," je v poslanici napisala Sara Ahlin Doljak. Danes ob 16. uri bo na Brezjah sveta maša za življenje, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Na pobudo Slovenske škofovske konference že od leta 1992 v začetku oktobra obhajamo teden, katerega namen je po besedah predsednika društva Gibanje za življenje Davida Rupnika opogumiti ljudi, da pokažemo veselje do življenja in da je življenje dar in je nekakšno nadaljevanje lanskoletnega naslova Ne zavrzi življenja. "Imeli smo v mislih predvsem to, da o življenju res veliko že vemo, tako po znanstveni in teološki plati, vendar to znanje mnogokrat poskušamo in ga tudi dejansko zlorabljamo, namesto da bi življenje razvijali v dobrem, ga zlorabimo tudi za končanje ali ga tako ali drugače zavržemo," je dejal za Radio Ognjišče.

Program Tedna za življenje

Ob 15.00 bo na Brezjah na pobudo gibanj in organizacij, ki se v svojem temelju zavzemajo za življenje, molitvena ura, ki ji bo sledila sveta maša. V sredo, 11. oktobra ob 17.30, bo okrogla miza v Galeriji Družina v Ljubljani. Sodelovali bodo voditelj Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK Miro Šlibar, pesnica, dolgoletno preizkušana v neozdravljivi bolezni, članica Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov Darinka Slanovec, družinski oče sina s posebnimi potrebami Željko Spajić in Marijina sestra Edith Metelko iz Prijateljstva bolnikov in invalidov. Pogovor bo mogoče v živo spremljati tudi preko YouTube kanala Gibanja za življenje.

V četrtek ob 18.00 bo na Kureščku sveta maša za nerojene otroke in "svetost" življenja, v nedeljo pa so župniki povabljeni, da pri svetih mašah preberejo letošnjo poslanico, ki jo je napisala odvetnica in profesorica prava dr. Sara Ahlin Doljak.

Sara in Bojan Doljak
Sara in Bojan Doljak © Marjana Debevec

Celotnemu pogovoru o Tednu za življenje lahko prisluhnete 8. 10. v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji ob 8.00.

Slovenija
Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...