Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Pohod za življenje 2022 v Ljubljani  (foto: Marjana Debevec)
Pohod za življenje 2022 v Ljubljani | (foto: Marjana Debevec)

Letos že peti Pohod za življenje

Novice | 30.09.2023, 07:10 Marjana Debevec

V Ljubljani bo potekal že peti Pohod za življenje. Tokrat ga bodo pripravili pod geslom: Življenje je zakon.

Pod Marijinim plaščem bo, tako kot že mariborski Pohod za življenje, ki so ga pripravili na praznik Fatimske Marije, potekal tudi ljubljanski pohod, ki bo ravno na praznik Rožnovenske Matere Božje.

Tokratno geslo Življenje je zakon po besedah voditeljice Urše Cankar Soares nakazuje na veselje do življenja in nam sporoča, da je življenje nekaj lepega, čudovitega, edinstvenega in bistvenega. »S tem geslom pa želimo tudi pokazati, da naj bi z zakoni ščitili življenje. V naši ustavi imamo namreč kar nekaj zakonov, po katerih naj bi človek bil zaščiten. Še posebej tisti, ki so najbolj ranljivi.«

Pri tem je omenila zakon o prepovedi mučenja, zakon o pokopališki dejavnosti, po katerem lahko starši pokopljejo svoje nerojene otroke ter zakon o dedovanju, ki tudi nerojenim otrokom omogoča dedovanje po umrlih starših.

Zato Cankar Soares vabi vse ljudi, da se prihodnjo soboto udeležijo pohoda za življenje.

Udeleženci Pohoda za življenje so se sprehodili po ljubljanskih ulicah mimo parlamenta in vlade
Udeleženci Pohoda za življenje so se sprehodili po ljubljanskih ulicah mimo parlamenta in vlade © Marjana Debevec

»Čaka nas lep program z nekaj pričevanji in odločnimi besedami. V prvi vrsti se bomo zavzeli za nerojene otroke, za vse tiste, ki še nimajo glasu, ki so še tako krhki in majhni, da se še ne morejo postaviti sami zase in potrebujejo nas, ki se zavedamo, da se jim s postopki splava godi krivica. Želimo biti glas za njihova življenja.

Hkrati pa si želimo letos biti tudi glas tistih, ki jim grozi medicinska zastrupitev, torej vseh ostarelih in bolnih. Vemo namreč, da je njihovo življenje ravno tako dragoceno, četudi je v izteku,« je za naš radio še dejala voditeljica Pohoda za življenje Urša Cankar Soares, ki je prepričana, da bi moralo biti vsako življenje zaščiteno od spočetja do naravne smrti.

Nosilci Pohoda za življenje vedno bolj postajajo mladi
Nosilci Pohoda za življenje vedno bolj postajajo mladi © Marjana Debevec

Veselje do življenja na lanskem Pohodu za življenje
Veselje do življenja na lanskem Pohodu za življenje © Marjana Debevec

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...