Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Vojna ni igra. (foto: PixaBay)
Vojna ni igra. | (foto: PixaBay)

Je Kitajska že izpodrinila ZDA s svetovnega prestola?

Svet | 14.09.2023, 15:59 Andrej Šinko

Združene države Amerike dobivajo v Kitajski vse bolj enakovrednega tekmeca, kar pomembno vpliva na dogajanje v mednarodni skupnosti. Državi ena v drugi vidita grožnjo, tako v gospodarskem kot vojaškem smislu, za boljši svet pa je vsaj na določenih področjih nujno tudi njuno sodelovanje.

Kitajska se je v preteklih dveh desetletjih izjemno gospodarsko in vojaško okrepila, oblasti pa so osredotočene na doseganje strateških ciljev. Zelo premišljene so kitajske investicije v tujini, pa tudi vstopanje na druge trge. Prišli smo v položaj, kjer se Kitajska trudi izpodriniti Združene države Amerike s položaja prevladujoče sile.

»Zaradi tega obstaja velika možnost konflikta. Iskrica, ki bi lahko zanetila ta konflik, je lahko stanje v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska želi v največji možni meri prisvojiti, medtem, ko ZDA vztrajajo na stališču, da se ne bodo umaknile, saj želijo, da bi tam še naprej potekale mednarodne plovne poti. In pa seveda Tajvan,« pravi docent s Fakultete za management Univerze na Primorskem ter koordinator magistrskega programa Politologija – Mednarodni odnosi in gospodarska diplomacija dr. Primož Šterbenc. Ob tem pojasnjuje, da nas zgodovina uči, da je v podobnih primerih, ko je prišlo do novega porazdeljevanja moči, to zelo pogosto rezultiralo v konfliktih.

Politični analitik in dober poznavalec ZDA dr. Bogomil Ferfila meni, da je trenutna ameriška zunanja in obrambna politika zasnovana na način, da bi država ohranila vlogo vodilne sile, a pri tem ni uspešna. »Tu je zlasti s strani Kitajske, njene naraščajoče ekonomske moči, pravzaprav nemogoče ustaviti te procese. Vidimo, da je že Trumpova administracija blokirala uvoz nekaterih kitajskih izdelkov v ZDA, vendar trgovina kljub temu narašča. Enako skuša storiti tudi Evropa, vendar Kitajska, zlasti s tem ogromnim zaledjem v Aziji, Afriki in Latinski Ameriki, vstopa in je verjetno že na položaju svetovne gospodarske super sile.«

Dr. Šterbenc pri tem dodaja, da se Kitajska v zadnjem obdobju sicer sooča z nekaterimi gospodarskimi problemi in prav to paradoksalno povečuje nevarnost za konflikt, saj je tamkajšnja komunistična oblast leta legitimnost gradila na gospodarskih uspehih, in če jih ne bi bilo več, bi jo lahko začela graditi na nacionalizmu, kar pa bi lahko pripeljalo do večjih napetosti.

Predavatelj na katoliškem inštitutu, politolog in pravnik na področju mednarodnih odnosov dr. Andrej Fink meni, da je za varnost v svetu ključno tudi vprašanje delovanja Združenih narodov, ki so po njegovi oceni neučinkoviti. Po njegovih besedah se je to delno pokazalo že takoj po ustanovitvi organizacije, ko je prišlo do hladne vojne, težave pa so bile do konca razgaljene z vojno v Ukrajini. »S tole rusko agresijo se je definitivno pokazalo, da nekaj ne štima in bo treba ustanoviti nekaj novega, nek nov sistem. Kakšen bo, ne vem.« Dr. Fink pojasnjuje, da je problematično zlasti to, da imajo ključno vlogo pri zagotavljanju miru v svetu, države, ki kršijo mednarodno pravo in poskušajo z vojaško silo zavzeti del ozemlja druge države.

Svet, Politika, Sociala, Oddaje, Teme, Novice, Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.