Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Predsednik SLS Marko Balažic. (foto: STA)
Predsednik SLS Marko Balažic. | (foto: STA)

Župani SLS: Vlada naj povprečnine s 700 dvigne na dobrih 800 evrov

Slovenija | 27.09.2023, 13:34 Marcel Krek

Vlada kljub avgustovskim katastrofalnim poplavam, povprečnin občinam ne želi dvigniti s trenutnih 700 evrov. Da je znesek za več kot 100 evrov nižji od potrebnega, pa so opozorili pri Klubu županov SLS in vlado hkrati pozvali, naj jim vendarle prisluhne. Podoben poziv je na vlado naslovila tudi Skupnost občin.

Nerazumevanje lokalne samouprave

Po besedah predsednika SLS Marka Balažica, vlada z novimi predlogi kaže nerazumevanje lokalne samouprave. Po njegovih besedah namreč izračun osnovnih stroškov občin kaže, da bi morali povprečnine v tem trenutku dvigniti na 823€, da bi bila stvar vzdržna. "Država pa tukaj ne odstopa od 700€, oziroma daje predloge, ki celo nagrajujejo občine, ki imajo potratne ali (pre)široke lokalne samouprave, ne pa tiste, ki delajo učinkovito in vitko," je bil kritičen Balažic. Enak dvig sicer zahtevajo vsa tri združenja občin.

 Po drugi strani občine do sedaj praktično niso prejele nobenih predplačil in v bistvu ne vemo, kako bomo preživeli to jesen, če pride do močnejšega deževja.

SLS je kritična tudi do hitrosti pomoči države občinam. Balažic je izpostavil sistem vpisovanja škode Ajda, ki da uporablja izračune, ki so stari 20 let, "kar pomeni, da obstoječemu stanju nikakor ne odgovarjajo. Škoda, ki je popisana, znaša 2,7 milijarde in je zaradi tega, verjetno podcenjena. Po drugi strani občine do sedaj praktično niso prejele nobenih predplačil in v bistvu ne vemo, kako bomo preživeli to jesen, če pride do močnejšega deževja," je opozoril Balažic in pri tem izpostavil primer občine Litija, kjer so škodo ocenili na 18 milijonov evrov, do sedaj pa so od države prejeli približno 200 tisoč evrov.

Obenem so vlado v stranki pozvali, naj se poduči o lokalni samoupravi in neha izumljati "rešitve" in vse občine obravnava enako.

Več avtonomije, za večjo učinkovitost

Predsednik SLS-ovega Kluba županov in litijski župan Franci Rokavec pa je vlado pozval, naj občinam podeli večjo avtonomijo pri upravljanju z vodotoki. Številni župani so se namreč v zadnjih tednih na lastno pest odločali za čiščenje problematičnih vodotokov, s tem pa kršili zakonodajo: "Apeliramo na vlado, da s spremembo zakonodaje, ali kako drugače nakaže in da možnost, saj je to (občinsko upravljanje vodotkov) možno izvesti takoj. Na terenu, se je pokazalo, da smo tisti ki smo kršil zakonsprejemali prave ukrepe, ki so bili tudi učinkoviti." Ob tem je vladi svetoval, naj občin s kreativnimi izračuni povprečnin ne postavlja v položaj, ko bi morale zmanjševati sredstva gasilcem.

Vlada se na SLS-ove pozive še ni odzvala.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...