Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek pri angelusu (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež Frančišek pri angelusu | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Papež Frančišek: Z odpuščanjem delamo družbo boljšo

Slovenija | 17.09.2023, 15:10 Andrej Šinko

Papež Frančišek je pred današnjo opodansko molitvijo zbrani množici na trgu Sv. Petra spregovoril o pomenu odpuščanja. To po njegovih besedah ni omejeno z nikakršno številko ali preračunljivostjo, ampak držo, ki temelji na sočutju.

Papež Frančišek pravi, da odpuščanje temelji na sočutju, Jezusovo sporočilo v tem pogledu pa je zelo jasno, in sicer da Bog odpušča na nepreračunljiv način, preko vsake mere. Tako deluje iz ljubezni, zato mu tega ne moremo povrniti, lahko pa ga posnemamo.

Odpuščanje torej ni dobro dejanje, ki ga je mogoče storiti ali ne: to je temeljni pogoj za tiste, ki smo kristjani, je dejal Sveti oče in pojasnil: »Bog je dal svoje življenje za nas in nikakor ne moremo nadomestiti njegovega usmiljenja. Vendar lahko v skladu z njegovo neodplačnostjo, to je odpuščanje drug drugemu, pričujemo zanj, sejemo novo življenje okoli sebe.«

Papež Frančišek je poudaril, da zunaj odpuščanja ne obstaja upanje, prav tako ni miru. »Odpuščanje je kisik, ki čisti onesnažen zrak sovraštva, je protistrup, ki zdravi strupene zamere, je način, kako ublažiti jezo in ozdraviti mnoge bolezni srca, ki onesnažujejo družbo.«

Zato se moramo po besedah Svetega očeta vprašati, ali verjamemo, da smo od Boga prejeli dar neizmernega odpuščanja? Ali čutimo veselje ob spoznanju, da nam je vedno pripravljen odpustiti, ko pademo? Po papeževih besedah se zato tudi sami moramo vprašati, ali smo sposobni odpuščati. Če smo in to delamo iz ljubezni do Gospoda, nam bo dobro, vrnilo pa bo tudi mir v naša srca.

Slovenija, Papež in Sveti sedež, Teme, Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.