Marijina cerkev (foto: www.malecnik.si)
Marijina cerkev | (foto: www.malecnik.si)

V Malečniku praznično ob pridružitvi gorske cerkve rimski baziliki Marije Velike

Slovenija | 07.09.2023, 10:34 Petra Stopar

Na praznik Marijinega rojstva, 8. septembra, bo še posebej slovesno v Župniji Malečnik, kjer bo ob 10.00 sveta maša ob razglasitvi pridružitvi cerkve Matere Božje na Gorci rimski baziliki Marije Vélike, ki je največja Marijina cerkev na svetu. Do tega prihaja prav letos, ko Marijina cerkev na Gorci obhaja 530. obletnico prve pisne omembe.

Župnijski upravitelj v Malečniku dr. Sebastijan Valentan meni, da to priznanje, ki je prišlo s strani nadžupnika bazilike Marije Velike v Rimu kardinala Stanislawa Rylka, pomeni še višje mednarodno priznanje za svetišče na Gorci, sam kraj in Maribor. Cerkev na Gorci namreč stoji na območju mariborske občine.

S posebno pozornostjo pa se je na svetišče Device Marije v Malečniku obrnil papež Frančišek, ki mu je podelil izjemen privilegij – verniki, ki bodo obiskali omenjeno cerkev, bodo lahko v njej prejeli dar popolnega odpustka, prvič že v petek, 8. septembra, na samo praznovanje, ko je tudi vsakoletni glavni romarski shod na Gorci.

O pomenu razglasitve, prazničnih dogodkih in popolnem odpustku smo se pogovarjali v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji, znotraj katere posnetek najdete natanko na tej povezavi ali preberete več v enem od preteklih člankov.

Slovenija