Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (foto: nadškofija Maribor)
Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška | (foto: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Cerkev na Slovenskem | 20.10.2021, 10:17 Rok Mihevc

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe pozornosti, česar so neizmerno veseli.

Otroci spoznavali lik sv. Frančiška Asiškega in papeža Frančiška

V župniji Sv. Petra pri Mariboru v Malečniku je letos poleti potekala otroška delavnica, ki jo je vodila katehistinja Katja Kac Zupanič. Otroci so si ogledali nov Glaserjev salon in galerijo umetniških del, nato pa so se tudi sami preizkusili v različnih umetniških tehnikah. Spoznavali so lik sv. Frančiška Asiškega in papeža Frančiška. Ta nas s svojimi številnimi govori in pismi ves čas spobuja k odgovornosti do narave in našega skupnega doma in v tem duhu so otroci ustvarjali z naravnimi materiali. Stvaritve so otroci preko mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla in apostolskega nuncija Jean Marie Speicha poslali papežu Frančišku v Vatikan.

Risba papeža Frančiška
Risba papeža Frančiška © nadškofija Maribor

Nepričakovana vest iz nunciature v Ljubljani

Kot nam je sporočil župnijski upravitelj Sebastijan Valentan je papež Frančišek otrokom iz Malečnika poslal zahvalno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. »V njem je otrokom položil na srce, da drug drugega potrebujemo in da smo drug za drugega ter za naš skupni dom odgovorni. Papež je v svojem pismu izpostavil tudi misel, da so otroci s svojim poletnim srečanjem z Jezusom izraz Božje ljubezni do ljudi, še posebej do ubogih in majhnih ter do Zemlje.«

Zahvaljujem se vam za lepo gesto spoštovanja in ljubezni in vam želim uspešno in veselo udejstvovanje v šoli.

Pismo papeža Frančiška
Pismo papeža Frančiška © Sebastjan Valentan

Zgodovinski in edinstven dogodek

Otroci malečniške župnije in osnovne šole, ki so sodelovali na poletni delavnici, so neizmerno veseli te posebne papeževe pozornosti. »Še nikoli doslej ni kak papež poslal pisma v ta kraj, zato bo to pismo s papeževim podpisom in pečatom dobilo posebno mesto v župnijski pinakoteki, kjer bo na ogled širši javnosti kot posebno znamenje in pričevanje časa, v katerem živimo. Otrokom in njihovim prijateljem, staršem, učiteljem in katehetom papež ne pošilja le pozdravov, ampak spodbudo in vabilo, da lepoto srečanja z Jezusom delijo naprej, kajti lepote in veselja ne moreš zadržati samo zase,« je še povedal Valentan.

10-letni deček na avdienci

Papež je pozornost do otrok pokazal tudi pri današnji splošni avdienci. Med katehezo se mu je namreč približal 10-letni deček s posebnimi potrebami, sveti oče mu je z nasmehom podal roko in ga usmeril na sedež poleg sebe, kjer je sicer sedel upravnik Papeške hiše. Po Frančiškovih besedah je ta otrok dal lekcijo vsem nam, kako se je treba s pogumom in svobodo otroka približati Gospodu. Papež je sicer nadaljeval razmišljanje o krščanski svobodi.

© Vatican Media

Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...