Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Župnijski upravitelj Sebastjan Valentan  (foto: FB župnije)
Župnijski upravitelj Sebastjan Valentan | (foto: FB župnije)

Malečnik prejemnik posebnega priznanja Turistične zveze

Cerkev na Slovenskem | 15.11.2022, 10:01 Marta Jerebič

Turistična zveza Slovenija je včeraj podelila priznanja za natečaj Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Posebno priznanje v kategoriji izletniške točke je prejel Malečnik kot vzoren primer verskega turizma. Strokovna komisija je poleti v Malečniku ocenjevala prav kulturne znamenitosti, ki jih kraj ponuja in so v lasti župnije: gotsko cerkev na Gorci z Glaserjevim križevim potom, baročno cerkev Sv. Petra, katakombe, Glaserjev salon z galerijo in župnijsko vinsko klet.

© FB župnije

Nagrado je prevzel župnijski upravitelj Sebastijan Valentan, ki je za naš radio zapisal, da je to veliko priznanje za vse, ki se trudijo ohranjati kulturno dediščino tega okolja ter hkrati vnašati nove vsebine z dodano vrednostjo. Da delajo prav in dobro, nenazadnje kaže tudi vedno več obiskovalcev pri njih, je še dodal Valentan.

Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.