Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Glaserjev salon (foto: Sebastijan Valentan)
Glaserjev salon | (foto: Sebastijan Valentan)

Zakladi župnije Malečnik pri Mariboru

Cerkev na Slovenskem | 28.06.2021, 10:19 s. Meta Potočnik

V župnišču v Malečniku – Sv. Peter pri Mariboru - , ki je po ugotovitvah umetnostnega zgodovinarja Jožeta Curka stalo že vsaj leta 1338, bodo danes ob 18. uri, otvorili Glaserjev salon z galerijo umetniških del. Otvoritev, katere častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, sovpada z 215. obletnico rojstva duhovnika Marka Glaserja, po katerem se salon tudi imenuje.

Marko Glaser je bil osebni prijatelj bl. Antona M. Slomška, in je opravil večji delež pri preselitvi škofijskega sedeža iz St. Andraža v Maribor. Istočasno je bil povezan z znanimi umetniki tistega časa.

Glaserjev salon
Glaserjev salon © Sebastijan Valentan

Po besedah župnika dr. Sebastijana Valentana gre za edinstven dogodek, saj bo to prva umetnostna galerija v kraju, ki bo dopolnjevala turistično ponudbo, ki jo kraj že ponuja. Z vidika arhitekturne stroke govorimo o izjemni umeščenosti galerije v historično stavbo z originalno ohranjeno zunanjščino in notranjščino, ki s celotnim kompleksom po mnenju Zavoda za varstvo kulturne dediščine predstavlja izjemen primer bogate raščene arhitekture. Zato je otvoritev Glaserjevega salona z galerijo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije opredelilo kot projekt, utemeljen z javnim interesom na področju kulture. V regionalnem, državnem in mednarodnem prostoru so prepoznani kot pomembna institucija, ki s svojo nepremično in premično kulturno dediščino pomembno prispeva k zgodovinski in umetnostno-zgodovinski prepoznavnosti slovenskega dela Štajerske.

V Glaserjevem salonu bodo poleg stalne in občasnih razstav našli mesto tudi otroci v likovnih in potopisnih delavnicah, prostor bo namenjen tudi predavanjem, srečanjem in izboraževanju. Poleg vsega naštetega si je možno ogledati tudi t.i. malečniške katakombe.

V teh vročih dneh se boste v njih prijetno osvežili.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...