Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Jožica Ličen (foto: osebni arhiv)
Jožica Ličen | (foto: osebni arhiv)

Jožica Ličen prejela nagrado Nadje Maganja

Slovenija | 05.09.2023, 13:07 Petra Stopar

Dolgoletna sodelavka in nekdanja ravnateljica Škofijske karitas Koper, prostovoljka in publicistka Jožica Ličen je na prireditvi v parku Finžgarjevega doma na Opčinah prejela nagrado Nadje Maganja. Že 14 let jo podeljuje odbor, ki ga sestavljajo predstavniki Društva slovenskih izobražencev, Slovenske zamejske skavtske organizacije, Skupnosti sv. Egidija iz Trsta ter družine Nadje Magajna. Do slednje in tudi do nagrade je Ličnova po včerajšnji podelitvi izrazila veliko spoštovanje.

Nagrado so v spomin na kulturno delavko in prof. Nadjo Maganja Jevnikar prvič podelili 2010, z namenom, da bi spodbujala smisel za vrednote, ki so odlikovale njeno življenje, predvsem krščansko vero, ljubezen do zgodovinskih in kulturnih raziskav, čut za delo v dobrobit soljudi, privrženost medverskemu dialogu, solidarnost s potrebnimi in šibkimi, so zapisali v uredništvu tednika Novi glas.

Spomnili so, da se Jožica Ličen pri Karitas posveča sočloveku že 33 let, torej odkar je demokratizacija omogočila Cerkvi v Sloveniji javno karitativno delo. Nagrajenka, ki je bila pred hudo boleznijo ravnateljica Škofijske karitas za Primorsko, po okrevanju pa je ravnateljeva pomočnica, je s sodelavci med drugim pripravila 29 mednarodnih likovnih kolonij Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu in 370 razstav tam ustvarjenih del, namenjenih prodaji v dobrodelne namene.

Jožica Ličen s sodelavci Karitas
Jožica Ličen s sodelavci Karitas © FB Škofijska karitas Koper

Ličnova, ki je v začetku leta prejela tudi najvišje priznanje Cerkve v Sloveniji, je o tokratni nagradi, ki prihaja iz zamejstva, za naš radio dejala: »Primorci smo se tukaj kar precej navezali tudi na zamejstvo, glede na to, da smo imeli že toliko razstav v Trstu, Gorici, pa tudi kakšno kolumno ali članek napišem za Novi glas. Tako da me očitno ljudje poznajo in moram reči, da sem bila zelo presenečena.«

Dodala je, da nagrado dobro pozna in jo spoštuje. Na prireditvi je prejemnico predstavil nekdanji dolgoletni predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor, »ki ga zelo spoštujem in je prejšnji teden dobil Peterlinovo nagrado, kajti on je dejansko ustanovitelj in sopotnik Drage in je za Slovence v zamejstvu naredil zelo veliko«. Ob tem se je razveselila tudi simpatičnega nagovora koprskega škofa Jurija Bizjaka in srečanja z družino pokojne Nadje Maganja Jevnikar. »To so veliki ljudje, ki ohranjajo spomin na ženo in mamo,« meni.

Lik Nadje Maganja je orisal predsednik Slovenske prosvete iz Trsta Tomaž Simčič. Podelitev je s pesmijo obogatil pevec in glasbenik Gianni Rijavec.

Jožica Ličen ob prejemu nagrade Nadje Maganja
Jožica Ličen ob prejemu nagrade Nadje Maganja © FB Škofijska karitas Koper

Slovenija, Sociala
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...