Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Jožica Ličen (foto: SŠK)
Jožica Ličen | (foto: SŠK)

"Moje vodilo je vera v praksi"

Cerkev na Slovenskem | 21.06.2023, 12:07 Petra Stopar

Slovenski škofje sprejeli sklep, da podelijo odličje sv. Cirila in Metoda prostovoljki, publicistki in humanitarni delavki Jožici Mariji Ličen za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Utemeljitev priznanja

Gospa Jožica Marija Ličen je s predanim in inovativnim karitativnim delom vnesla v slovenski prostor nov način razumevanja prostovoljstva. Vodila je številne programe pomoči in je ustanovila nov projekt v slovenskem in mednarodnem prostoru z imenom Umetniki za Karitas. Kot članica Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je dejavno sodelovala pri aktualnih družbenih vprašanjih in opozarjala na dostojanstvo človeške osebe od spočetja do naravne smrti. Kot publicistka redno opozarja na stiske ljudi v naši družbi in spodbuja k solidarnosti in zagovorništvu najbolj ogroženih oseb ter predstavlja glas Cerkve in usmiljenega Samarijana med nami.

Jožica Ličen
Jožica Ličen © osebni arhiv

Kaj je njeno vodilo?

"Morda Božja previdnost, morda tudi, da sem bila orodje, da naredim to, kar je treba narediti, najbolj pa je bilo to, da sem se prepustila, znala videti in poskušala tudi odgovoriti. Glavno vodilo pa so bili moji in naši sodelavci, kajti brez tega, kar pravi sinoda – delajmo skupaj – ne bi šlo. Vsak zase smo ena majhna pikica, vendar vsi skupaj pa lahko naredimo zelo veliko. Moje vodilo je tako vera v praksi." Pravi še, da ji odličje veliko pomeni.

Odličje sv. Cirila in Metoda

Odličje sv. Cirila in Metoda je najvišje odlikovanje Katoliške cerkve v Sloveniji, ki ga slovenski škofje podelujejo od leta 1985. Odlikovanje, sestavljeno iz okrogle bronaste plakete z reliefno podobo sv. Cirila in Metoda in diplome, se podeljuje osebam ali ustanovam, ki so se izkazale s posebnim zvestim služenjem Cerkvi med Slovenci.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...