Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Prizor protesta izpred parlamenta (foto: KGZS)
Prizor protesta izpred parlamenta | (foto: KGZS)

Jankovićevi bi kmetom pobrali pol milijona?

Kmetijstvo | 16.05.2023, 14:39 Robert Božič

Prav v torek 25. aprila, ko se je v Ljubljani odvijal drugi letošnji vseslovenski protest kmetov, je ljubljanski župan Zoran Jankovič podpisal predlog novega odloka o urejanju prometa v ljubljanski mestni občini. Ta med drugim v središču Ljubljane onemogoča promet traktorjem in tovornim vozilom, v primeru nespoštovanja pa za kršitelje določa globo v višini 160 EUR. Odlok bodo mestni svetniki predvidoma sprejeli na seji 29. maja.

Župan sam in njegovi uradniki sicer zanikajo, da je predlog novega odloka nastal zaradi aprilskega prihoda več tisoč traktorjev v mestno središče in posledičnega prometnega kolapsa. A pri tem ne govorijo resnice, saj so prav kmečki protesti kot razlog navedeni pojasnilih predloga odloka.

Medved: »Briga nas, kaj pravi Janković!

In kaj na to pravijo v Sindikatu kmetov Slovenije? Predsednik Anton Medved: »Briga nas, kaj pravi g. Janković. Mi v Ljubljano lahko pridemo tudi kako drugače. V končni fazi pa lahko začnemo pripenjati pluge in orat površine, ki do zdaj niso bile temu namenjene!«

Protest kmetov
Protest kmetov © Rok Mihevc

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pa opozarjajo, »da so vsi dosedanji protesti kmetov bili organizirani na dostojen način, mirno in brez izgredov, sama vožnja s traktorji pa je najpogostejši način protestiranja kmetov povsod po svetu. To, da je v obrazložitvi sprememb in dopolnitev Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana izrecno zapisano, da so razlog za spremembe in dopolnitve ravno protesti, pa je zaskrbljujoče,« pravijo na KGZS, »saj gre za neposredno omejevanje ustavne pravice do mirnega zbiranja in do javnih zborovanj.«

Janković je izračunal, da za kmečki »Dovolj je!« lahko pokasira pol milijona EUR

Okrog 3000 traktorjev se je 25. aprila vozilo po Ljubljani in resnici na ljubo, večina med njimi sploh ni mogla zapeljati mimo parlamenta. Predstavniki vladajoče koalicije so se ob tem zmrdovali in vihali nosove, ker da se je pred parlamentom valil črn dim, ki jim ni dal dihati.

To da je ljubljanski župan še isti dan podpisal predlog novega odloka seveda ni naključje, kot tudi ni naključje njegova podjetna ideja, kako v osiromašeno mestno blagajno pripeljati pol milijona EUR.

Množica kmetov in drugih udeležencev protesta, zbrana na Trgu republike, je 25. aprila oblasti na dostojen, miren in kulturen način povedala »Dovolj je!« in bila le polovica tistih, ki so protestirali z vožnjo v traktorjih. Kaj če bodo kmetje namesto protesta v Ljubljani »Dovolj je!« povedali s plugi?

Kmetijstvo
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...