Petra StoparPetra Stopar
Roman Žveglič, Irena Ule, Anton Medved, Anja Mager in Borut Florjančič (foto: KGZS)
Roman Žveglič, Irena Ule, Anton Medved, Anja Mager in Borut Florjančič | (foto: KGZS)

To sta dva pogoja, da kmetje sploh začnejo pogajanja

Kmetijstvo | 26.04.2023, 15:10 Robert Božič

Večina slovenskih medijev je prezrla temeljno sporočilo včerajšnjega množičnega protesta kmetov. Že znanim petnajstim zahtevam, ki so jih kmetje vladni strani postavili že na opozorilnem protestu 24. marca, so namreč včeraj dodali še dva pogoja, da do pogajanj o tem sploh pride.

»Predno spet sedemo za pogajalsko mizo, zahtevamo: Takojšen umik Uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in takojšen umik Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali in daje tečajnikom iz nevladnih organizacij pooblastila veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev,« je vladni strani ob koncu včerajšnjega protesta sporočil Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije v imenu vseh kmečkih organizacij, ki so protest pripravile.

»Po umiku Zakona in Uredbe zahtevamo, da v rokuštirinajst dni pošljete smiselne predloge rešitev za ostale zahteve. V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali, temveč bomo še stopnjevali protestne aktivnosti,« je še zagrozil.

Prizor protesta izpred parlamenta
Prizor protesta izpred parlamenta © KGZS

Vlado in obe pristojni ministrstvi so o tem seznanili pisno. Pričakujejo, da ta dva pogoja takoj po praznikih uresničijo in jim posredujejo predloge rešitev za vseh ostalih 15 nerešenih zahtev, na katere je včeraj spomnila Anja Mager, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

  • Da nove in obstoječe okoljske omejitve, vključno z uredbo o popolni prepovedi sredstev za varstvo rastlin, ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja ter, da so ukrepi kmetijske politike kmetu dostopni, nezahtevni, pogoji izvajanja pa jasni in v okolju izvedljivi ter kreirani skupaj z nami.
  • Ne pristajamo na dodatne davčne pritiske v kmetijstvu.
  • Zahtevamo da se sredstva namenjena kmetijskemu sektorju obdržijo za pridelavo hrane, kajti prehranska varnost mora postati in biti prioriteta države.
  • Zahtevamo ureditev verige preskrbe s hrano z zagotovljeno sledljivostjo porekla, in ne pristanemo na trgovinske sporazume, ki dopuščajo dvojna merila standardov in niso naravnana v korist potrošnika.
  • Zahtevamo zmanjšanje populacije zveri in divjadi na nosilno kapaciteto okolja ter njihovo nadaljnjo učinkovito upravljanje upoštevajoč stroko.
  • Zahtevamo zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja.

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Na protestu kmetov niso manjkale zastave in številni transparenti
Na protestu kmetov niso manjkale zastave in številni transparenti © KGZS

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.