Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pojasnilo prekinitve pogajanj in napoved protesta (foto: Marjan Papež)
Pojasnilo prekinitve pogajanj in napoved protesta | (foto: Marjan Papež)

Kmetje ogorčeni, predsedniku vlade očitajo zavajanje

Kmetijstvo | 19.04.2023, 12:59 Robert Božič

»Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje. Od pogajanj z vlado smo odstopili izključno zato, ker so nam v odgovor na naše zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti,« so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v kmečkih stanovskih organizacijah.

Že včeraj smo poročali, da se je premier Robert Golob na odločitev predstavnikov kmetov za prekinitev pogajanj odzval z obžalovanjem. V izjavi za STA je povedal, da so na vladni strani vstopili v pogajanja iskreno in verjeli, da je iskrena tudi druga stran.

Robert Golob: »Čas bo pokazal ...

"Tako hiter odhod s pogajanj daje misliti, da je morda zadaj kaj drugega, in to politika, ne pa dejansko interes, v tem primeru kmetijstva. A čas bo pokazal, kaj je res zadaj," je dodal premier in se v isti sapi dotaknil tudi odvzema divjih zveri iz narave.

»Sam menim, da je potrebno to področje znova preučiti. Zato sem danes pozval ministra za naravne vire in prostor, da vse odločbe na to temo zamrzne, in se temu vprašanju ponovno posvetimo, ali je odvzem zveri kot je predviden, dejansko ustrezen,« je včeraj povedal dr. Robert Golob.

SKS: »Za nami stojijo kmetje!«

V Sindikatu kmetov Slovenije, skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Zvezo kmetic Slovenije in Zvezo slovenske podeželske mladine so nad njegovo izjavo ogorčeni: »Kot smo že večkrat poudarili, za nami stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje. Poudarjamo, da nikakor nismo povezani z nobeno politično stranko.«

»Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi - kljub veliki želji po kmetovanju - teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli,« še dodajajo.

Sporočilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Sindikat kmetov Slovenije in druge nevladne organizacije s področja kmetijstva sporočamo, da smo ogorčeni nad včerajšnjim odzivom predsednika vlade Roberta Goloba nad našo napovedjo protestnih aktivnosti.

Kot smo že večkrat poudarili, za nami stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje. Poudarjamo, da nikakor nismo povezani z nobeno politično stranko.

Očitek, da je v ozadju politika in ne dejanski interes kmetijstva, nas milo povedano žali. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je na včerajšnji tiskovni konferenci jasno povedal: »Za nami niso politične stranke, mi smo stanovske organizacije, ki se zavzemamo za prihodnost slovenskega kmetijstva. Politika bi težave lahko uredila, pa ni, zato smo stvari vzeli v svoje roke.«

Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi - kljub veliki želji po kmetovanju - teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli. Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije, zato prosimo, da se nas, predstavnike kmetijstva, obravnava resno.

Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje. Od pogajanj z vlado smo odstopili izključno zato, ker so nam v odgovor na naše zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti.

Sodu je izbil dno še predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek, ne da bi ga prej uskladili s stroko in kmetijskimi nevladnimi organizacijami. Poudariti želimo, da slovenski kmetje čutijo odgovornost do okolja, do živali in do potrošnikov.

Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko iz pipe pijemo čisto pitno vodo in kjer je zdrava, lokalna in varna hrana na dosegu roke. Zato si želimo, da kmetje dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo.Kmetijstvo
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...