Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pojasnilo prekinitve pogajanj in napoved protesta (foto: Marjan Papež)
Pojasnilo prekinitve pogajanj in napoved protesta | (foto: Marjan Papež)

Kmetje ogorčeni, predsedniku vlade očitajo zavajanje

Kmetijstvo | 19.04.2023, 12:59 Robert Božič

»Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje. Od pogajanj z vlado smo odstopili izključno zato, ker so nam v odgovor na naše zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti,« so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v kmečkih stanovskih organizacijah.

Že včeraj smo poročali, da se je premier Robert Golob na odločitev predstavnikov kmetov za prekinitev pogajanj odzval z obžalovanjem. V izjavi za STA je povedal, da so na vladni strani vstopili v pogajanja iskreno in verjeli, da je iskrena tudi druga stran.

Robert Golob: »Čas bo pokazal ...

"Tako hiter odhod s pogajanj daje misliti, da je morda zadaj kaj drugega, in to politika, ne pa dejansko interes, v tem primeru kmetijstva. A čas bo pokazal, kaj je res zadaj," je dodal premier in se v isti sapi dotaknil tudi odvzema divjih zveri iz narave.

»Sam menim, da je potrebno to področje znova preučiti. Zato sem danes pozval ministra za naravne vire in prostor, da vse odločbe na to temo zamrzne, in se temu vprašanju ponovno posvetimo, ali je odvzem zveri kot je predviden, dejansko ustrezen,« je včeraj povedal dr. Robert Golob.

SKS: »Za nami stojijo kmetje!«

V Sindikatu kmetov Slovenije, skupaj s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, Zvezo kmetic Slovenije in Zvezo slovenske podeželske mladine so nad njegovo izjavo ogorčeni: »Kot smo že večkrat poudarili, za nami stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje. Poudarjamo, da nikakor nismo povezani z nobeno politično stranko.«

»Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi - kljub veliki želji po kmetovanju - teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli,« še dodajajo.

Sporočilo v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Sindikat kmetov Slovenije in druge nevladne organizacije s področja kmetijstva sporočamo, da smo ogorčeni nad včerajšnjim odzivom predsednika vlade Roberta Goloba nad našo napovedjo protestnih aktivnosti.

Kot smo že večkrat poudarili, za nami stojijo zgolj in izključno kmetje, ki si želijo le normalnih pogojev za kmetovanje. Poudarjamo, da nikakor nismo povezani z nobeno politično stranko.

Očitek, da je v ozadju politika in ne dejanski interes kmetijstva, nas milo povedano žali. Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je na včerajšnji tiskovni konferenci jasno povedal: »Za nami niso politične stranke, mi smo stanovske organizacije, ki se zavzemamo za prihodnost slovenskega kmetijstva. Politika bi težave lahko uredila, pa ni, zato smo stvari vzeli v svoje roke.«

Stanje v kmetijstvu je nevzdržno, mladi - kljub veliki želji po kmetovanju - teh bremen, pritiskov in omejitev ne bodo več prevzemali, starejši pa bodo kmetije zaprli. Ogrožena je prehranska varnost in javno zdravje prebivalcev Slovenije, zato prosimo, da se nas, predstavnike kmetijstva, obravnava resno.

Z izjavami, da za nami stoji politična stranka, se zavaja javnost, preusmerja pozornost in minimalizira težave, v katerih so se znašli slovenski kmetje. Od pogajanj z vlado smo odstopili izključno zato, ker so nam v odgovor na naše zahteve poslali gradivo z argumenti, zakaj se težav, ki pestijo kmete, ne da rešiti.

Sodu je izbil dno še predlog novele zakona o zaščiti živali, ki so ga koalicijski poslanci vložili v zakonodajni postopek, ne da bi ga prej uskladili s stroko in kmetijskimi nevladnimi organizacijami. Poudariti želimo, da slovenski kmetje čutijo odgovornost do okolja, do živali in do potrošnikov.

Slovenija je ena redkih držav, kjer lahko iz pipe pijemo čisto pitno vodo in kjer je zdrava, lokalna in varna hrana na dosegu roke. Zato si želimo, da kmetje dobijo spoštovanje, ki si ga zaslužijo.



Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...